Gulrotsuppe

Gulrotsuppe med ingefær, appelsin og chili

Gulrotsuppe med ingefær, appelsin og chili er en fantastisk velsmakende suppe som gir varme i kroppen. Jeg elsker varm mat som mellommåltid eller lunsj når jeg er på tur og da er gulrotsuppe den perfekte turmaten. Suppen er enkelt å lage, bra for lommeboka og godt egnet til å tørke i en mattørker / dehydrator.

Ingredienser for 3 til 4 personer

  • 500 gr. gulrøtter, vasket, skrellet og kuttet i tynne skiver
  • 1 gul løk, finhakket
  • 4 hvitløksbåter
  • 1 rød chili, finhakket
  • 35 gr. ingefær, finhakket
  • 2 kyllingbuljong terninger
  • saft av 1 appelsin (omtrent 200 ml)
  • 400 ml vann
  • 3 ss kokosmelk pulver
  • 1 ts kokosolje

Kokosmelk pulver

Når du tørker din egen turmat, så skal du bruke minst mulig fett, dette i forbindelse med holdbarhet og at maten kan bli harsk ved oppbevaring over lengre tid. Derfor bruker jeg ikke flytende kokosmelk, men tilsetter jeg kokosmelk pulver som blant annet kan kjøpes hos sunkost.

kokosmelkpulver brukes som ingrediens når du tørker din egen turmat.

Slik lager du suppe

  • Varm kokosolje i en stekepanne med teflon belegg og stek hvitløken, chilien, ingefær og løk til løken er blank.
  • I en annen gryte blander du vann, gulrøtter, buljong terninger og appelsinsaft. Tilsett stekt løkblandingen og legg på lokk. La suppe koke på lav varme i omtrent 20 minutter. Suppen er ferdig kokt når gulrøttene er myke.
  • Ta gryte fra kokeplate og kjør suppe glatt og jevnt med en stavmikser. Du oppnår best resultat ved å bruke en blender. Tilsett pepper ved behov. Vær forsiktig med å tilsette salt. Tilsett heller salt når du skal spise suppe.
  • Nå skal suppe avkjøles til den er lunken eller kald.

Tørking av suppe

Når suppe er avkjølt, fordeler du suppe i et tynt lag over 3 til 4 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Slik ser det ut:

Oppskrift til gulrotsuppe med appelsin og ingefær som er klar til å tørke i en dehydrator/tørkemaskin. Perfekt turmat!
Gulrotsuppe smurt ut over et tørkebrett
  • temperatur: 57 grader
  • tørketid: 9 til 12 timer

Når suppe er ferdig tørket

Når suppe er ferdig tørket ser det slik ut:

Den skal være helt tørr og ikke fuktig lenger.

  • Tørket suppe skal knuses i små biter og males til pulver med hjelp av en kaffekvern eller blender.
  • Når suppe er tørket og malt til pulver har du omtrent 100 gr. pulver
  • Fordel suppe over 3 lufttette små poser.
  • Tilsett 1 ss kokospulver til hver porsjon/pose

Rehydrering

  • Tømm suppe en en gryte eller termokopp.
  • Tilsett 300 ml kokt vann per porsjon og rør godt.
  • Legg gryte eller koppen i en sovepose og la det stå 15-20 minutter
  • Ta suppe ut av sovepose og rør igjen.

Vel bekommen 🙂