Grønnsakstappe med kjøttdeig

Når jeg sover ute eller går fra hytte til hytte da har jeg en enorm appetitt! Og jeg tror at dette gjelder de fleste turgåere. Ingenting er bedre enn å kunne forsyne seg med et godt og mettende måltid etter en lang tur til fjells. Da er denne grønnsaksstappe med kjøttdeig midt i blinken! Isteden for å tørke et helt måltid der alle ingrediensene er blandet, har jeg tørket hver del for seg. Enkelt sagt tørkes både stekt kjøttdeig, grønnsaker og potetstappe separat. Det gjør det også lettere å tilpasse porsjons størrelse etter behov.

Ingredienser til 4 personer

  • 400 gr. karbonadedeig, 5% fett
  • 1 kg poteter
  • 2 dl kjøtt- eller grønnsaksbuljong, mer hvis nødvendig
  • 400 gr. amerikansk blanding
  • 1 løk
  • 4 hvitløk

Slik gjør du

  • Kok potetene ferdig. Lag en stappe med buljong. Tilsett såpass mye buljong at stappen ikke blir for tykk og at det er lett å spre den jevnt ut over tørkebrettene med paraflexx bakeunderlag.
  • Kok vann i en kjele. Damp grønnsaksblandijngen i 6 minutter. Avkjøl blandingen under kaldt rennende vann.
  • Brun kjøttdeig med presset hvitløk og finsnittet løk. Krydrer kjøttdeigen med salt, pepper og paprikapulver. Det er viktig at kjøttdeigen er gjennomstekt.
  • Spre grønnsaksblandingen på et eget brett. Gjør det samme med kjøttblandingen.
  • Potetstappen smører du i et tynt lag jevn ut over flere brett:

tørking av potetstappen

Grønnsaksblandingen og potetstappen tørkes ved 57 °c.

  • Tørketid potetstappe: omtrent 8 timer. Det er lurt å snu potetstappen etter omtrent 5 timer slik at også undersiden får god mulighet til å tørke.
  • Tørketid grønnsaksblandijngen: 5-8 timer.

Tørking av kjøttblandingen

Kjøttblandingen tørkes ved 63°c

  • tørketid kjøttblandingen: 4-6 timer.

Slik ser tørket potetstappe ut

Etter tørking

Knus tørket potetstappe til små biter og legg dem i en blender og mal potetstappen til pulver. Fordel maten over 4 lufttette poser.

Rehydrering av grønnsakstappe med kjøttdeig

Når du er på tur, tøm maten i en gryte, tilsett omtrent 250 ml kokt vann per porsjon og rør godt. Sett gryte i en sovepose og vent 15 til 20 minutter, rør godt igjen. Jeg tilsetter en kladd smør de siste 5 minuttene for å få mer kalorier og bedre smak. Nysgjerrig hvordan du rehydrerer mat på tur? Jeg har jeg laget en kort videosnutt om det:

Flere oppskrifter til tørking av turmat

Har du lyst å tørke noe annet enn grønnsakstappe med kjøttdeig så finner du flere oppskrifter her.