Tørket frukt

Tørket frukt er en fantastisk snack på tur. Tørket frukt kan også brukes til ulike desserter og frokostblandinger. Når du tørker frukt, blir volume og vekt enormt redusert uten at det går bekostning av vitaminer, mineraler og næringsinnhold. På denne siden får du en oversikt over ulike frukttyper som kan tørkes.

tykkelse på fruktskiver

Det er viktig å skjære frukt i like tykke skiver. Hvis størrelse på skivene er ulike, er også tørketid på skivene ulike.

Kjøkkenutstyr

  • Jeg bruker en mandolin til å skjære frukt. Det er et effektivt redskap for å behandle store mengder frukt og tykkelse på skivene kan innstilles i ulike størrelser.
  • En kjerneutstikker er praktisk til å fjerne kjerner til epler og pærer
  • En potetskreller er lettvint hvis du skal skrelle frukt.

Hvordan sjekke om frukt er tørr nok

For å sjekke om tørket frukt er tørr nok kan du oppbevare tørket frukt i norgesglass. Den første uke kan du riste daglig på glasset. Hvis frukt klistrer seg sammen, er den ikke tørr nok og må tilbake til mattørkeren. Dette gjelder også hvis det danner seg kondens i glasset.

Å tørke epler

Når jeg tørker epler, skreller jeg eplene kun hvis de ikke er økologiske (for å unngå høye konsentrasjoner av sprøytemidler). Derfor er skrelling ikke nødvendig hos økologiske epler . For å unngå at eplene blir brune, dypper jeg hver epleskive i en blanding av vann og fersk sitronsaft. Du kan smaksette eplene med kanel, honning, sukker, vaniljeekstrakt mm, men jeg foretrekker å tørke epler som de er.

  • Tykkelse på skiver: 5 mm
  • temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 7-9 timer
  • Eple skivene er læraktige når ferdig tørket. De skal ikke klistres sammen under oppbevaring.

Å tørke banan

For å unngå at bananskivene blir brune, dypper jeg hver bananskive i en blanding av vann og fersk sitronsaft.

  • Tykkelse på skiver: 1 cm
  • temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 7-9 timer
  • Banan skivene skal være harde og sprøe når ferdig tørket.

Å tørke kiwier

  • Tykkelse på skiver: 5 mm
  • temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 7-9 timer
  • Kiwi skivene er læraktige når ferdig tørket. De skal ikke klistres sammen under oppbevaring.

I Glasset ser du 18 tørkede kiwier.

Å tørke ananas

Både fersk ananas og ananas på boks kan tørkes. Jeg synes det er lettvint å tørke ananas på boks. Det er viktig å la ananas skivene renne av i et dørslag for å fjerne mest mulig ananas saft. Også bruker jeg et paraflexx bakeunderlag under første tørkerunde, da ananas er veldig klissete og kan lekke saft i mattørkeren. Etter omtrent 12 timer fjerner jeg alle paraflexx bakeunderlag og snur alle skivene for så å fortsette tørkingen.

  • temperatur: 46 °c
  • Tørketid: 20 til 24 timer
  • Snu ananas etter 12 til 16 timer og fjern paraflexx bakeunderlagene
  • På et excalibur tørkebrett passer 4 bokser med ananasskiver
  • Ananass kivene er læraktige når ferdig tørket. De kan fortsatt skjennes litt klissete ut pga det høye innhold av sukker. De skal ikke klistres sammen under oppbevaring.

Å tørke mango

Tørket mango smaker himmels. Det er litt mer arbeid å kjære mango i passe like store biter, men det er verdt arbeidet. Jeg bruker en mandolin til å skjære mango.

  • Tykkelse på skiver: 1 cm
  • temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 9-12 timer
  • Mango skivene er læraktige når ferdig tørket. De skal ikke klistres sammen under oppbevaring.

Å tørke pærer

Tørkede pærer smaker deilig og er en utrolig god tursnack. For å unngå at pærer blir brune dypper jeg hver skive i sitronsaft.

  • Tykkelse på skiver: 5 mm
  • temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 7-9 timer
  • Pære skivene er læraktige når ferdig tørket. De skal ikke klistres sammen under oppbevaring.

Nyttige lenker

Oppdatert:

01. november 2022