Pasta Bolognese

Pasta Bolognese er en populær middag på tur. Det er enkelt å lage og smaker utrolig godt. Jeg anbefaler å bruke enten penne eller fusilli istedenfor tradisjonell spaghetti. På grunn av formen tørker penner eller fusilli bedre enn spaghetti. Oppskriften er ganske spicy, hvis du ikke er så glad i sterk mat, kan du utelate chilipulveren.

Praktiskte opplysninger

  • Bruk en stekepanne med teflonbelegg slik at du kan steke kjøttdeig og grønnsaker med minst mulig fett. For mye fett gjør at maten ikke tørker så god. Bruk av for mye fett går også utover holdbarhet og maten kan bli harsk når det skal oppbevares over lengre tid.
  • Tørk sausen og pastaen separat.
  • Kjøl både pastaen og sausen ned før det skal fordeles over tørkebrett.

Ingredienser til 4 personer

  • 300 gr. fullkorn fusilli eller penne
  • 500 gr. karbonadedeig – maks 5% fett
  • 1 ts kokosolje
  • 180 gr. finhakket løk
  • 15 gr. presset hvitløk
  • 2 rød spisspaprika, kuttet i små terninger
  • 200 gr. squash, delt i 4 (i lengde) og kuttet i tynne skiver
  • 1 boks knuste tomater
  • 200 ml vann
  • 1/4 ts chilipulver
  • 2 ts paprikapulver
  • 1/2 til 1 ts salt – smak til
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ss søt soyasaus
  • 2 ss tomatpasta
  • 1 ss søt chilisaus
  • 1 ss Provence krydder

Slik koker du pastaen

Kok pasta etter anvisning. Når den er ferdigkokt, skylles pastaen godt under kaldt vann og settes til side.

Slik tilberedes pasta Bolognese saus

Brun kjøttdeig, løk og hvitløk. Viktig at kjøttdeigen moses i minst mulige biter. Tilsett chilipulver, paprikapulver, kayennepepper, salt, pepper og Provence krydder og la det surre i 1 minutt. Blant inn paprika og squash å la det surre i 5 minutter. Tilsett tomatpasta, chilisaus og soyasaus og bland godt.

Nå skal sausen helles over i ei gryte og tilsettes knuste tomater og 200 ml vann. La sausen småkoke i 10 til 15 minutter. Smak sausen til med eventuelt ekstra krydder hvis nødvendig.

Dehydrering

Før du setter i gang tørkeprosessen, er det lurt å kjøle ned sausen ved å sette gryte i kaldt vann. Jeg brukte 3 tørkebrett til sausen og 3 tørkebrett til pastaen.

Fordel både pastaen og sausen på egne brett med tørkeark. Pastaen tørker fortere en sausen, derfor skal det ikke blandes.

Tørketid

  • Sett temperaturen til tørkemaskinen på 63 grader
  • sett alle tørkebrett i maskinen
  • tørketid for pastaen er omtrent 4 timer. Når det er ferdigtørket ser det helt likt ut som ukokt pasta. Jeg brukte en tørkeark på tørkebrett, noe som ikke er nødvendig. Antagelig er tørketid en del kortere hvis du ikke bruker tørkeark.
  • Tørketid til sausen er omtrent 9 timer. Tørketid varierer avhengig av ventilering, luftfuktighet og temperaturen der maskinen står plassert.

Slik ser sausen og pastaen ut når de er ferdig tørket

Oppbevaring av saus og pasta

Skrap all sausen fra tørkearkene og samle sausen i en bolle. Vei sausen og fordel sausen over 4 plastposer eller bokser. Vei tørket fusilli og fordel fusillien over de samme plastposene eller boksene. For lengst holdbarhet skal maten helst vakuumpakkes og oppbevares i et mørkt skap. Jeg har ikke en vakuumpakker og fryser derfor maten ned.

Rehydrering

For rehydrering av mat kan du bruke en gryte, termokopp eller noe annet med lokk på. Jeg bruker ofte en termokopp (se bildet).

GSI fair share mug
Fairshare mug til hydrering av mat

Kok opp 300 ml vann per person. Tilsett tørket turmat, rør godt, sett på lokk og legg gryte/koppen i en sovepose eller dunjakke for å holde maten varm. Vent 15-20 minutter. Rør godt en gang til før du spiser maten.

Nyttige lenker