Grønnsaker egner seg ypperlig til tørking. Med noen unntak skal de fleste typer grønnsaker forvelles eller dampes før de tørkes i en mattørker.
De fleste grønnsakene tørkes ved 52°c til 57°c. Det er mange flere grønnsaker enn på denne oversikten som kan tørkes i en mattørker. Jeg har beskrevet de grønnsakene som jeg bruker mest når jeg lager min egen turmat.
Tørkede grønnsaker er holdbare i et år eller lenger ved riktig oppbevaring.
Noen grønnsaker kan tørkes uten forbehandling, mens andre skal forvelles eller dampes. Ved forvelling eller damping tar du være på næringsinnhold, smak og konsistens av grønnsakene.
Forvelling av grønnsaker
Vask grønnsakene og skjær dem opp som angitt. Kok opp vann. Legg grønnsakene i et dørslag og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vent til vannet koker på nytt og kok grønnsakene i 2 til 3 minutter. Flytt grønnsakene fra kjelen over i isvann og la grønnsakene ligge i vannet i 2 til 3 minutter. Fjern grønnsakene fra vannet og la dem renne av i et dørslag før du fordeler grønnsakene over tørkebrettene.
Damping av grønnsaker
Du kan også forbehandle grønnsaker ved å dampe dem. Vask og skjær grønnsakene som angitt. Damp grønnsakene i omtrent 6 minutter og skyll godt under kaldt vann. Etterpå legger du grønnsakene over i et dørslag og lar grønnsakene renne av før du fordeler grønnsakene over tørkebrettene.
Grønnsaker som ikke trenger forbehandling
Hermetisk minimais
Hermetisk minimais blir ofte brukt i asiatiske matretter. Hvis du kjøper hermetisk minimais trenger du ikke å forbehandle den. Skyll maisen godt under rennende vann og la den lekke ut i et dørslag. Skjær maisen i lengde, og eventuelt på tvers slik at du har maisbiter som er omtrent 2,5 cm lang. Du trenger et tørkebrett til to bokser minimais (400 gr. per boks).
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-7 timer
Paprika
Fjern stilken og frø fra paprikaen og skjær paprikaen i reimer på 7 mm. Hvis ønskelig kan reimene deles også i to eller 3.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-1 1 timer
Agurk
Du kan enten tørke agurk i tynne skiver og bruke skivene som chips, eller agurken kan skjæres i biter til bruk i salat.
Til chips: skiver på 3 mm tynn
Til salat: skiver på 5 mm
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-10 timer
Løk
Skrell løken og skjær løken i ringer som er 5-7 mm tykke.
- Temperatur: 57 °c
- Tørketid: 4-12 timer
Sopp
Del soppen i skiver på 4mm (jeg bruker en eggedeler til dette).
- Temperatur: 50 °c
- Tørketid: 6-12 timer
Tomater
Bruk tomater som er moden. Tomater kan tørkes både i terninger og i skiver. Skjær tomatene i skiver på 1 cm og del skivene eventuelt opp i terninger. Tørketid er vanskelig å angi, da fuktinnhold av tomater kan ha stor variasjon. På bildene nede ser du at jeg har sortert tomatene etter tykkelse. Tomatene på første rad trengte 4 til 6 timer mindre tørketid enn tomatene på rad 2.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 8-24 timer
spinat
Vask spinatbladene godt og bruk en salatslynge til å tørke bladene. Legg alle bladene på et tørkebrett, det er greit med overlapp. Legg etter to timer et polyscreen netting over spinatbladene for å unngå at spinatbladene blir blåst gjennom mattørkeren.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 5-6 timer
Sqash
Squash kan tørkes med skall. Skjær squashen i skiver på 5mm. Squash kan tørkes i skiver, men skivene kan også deles i 4, særlig hvis du skal bruke dem i en gryterett.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 7-10 timer
Grønnsaker som trenger forbehandling før tørking
Følgende grønnsaker skal enten forvelles eller dampes før de skal tørkes.
brokkoli
Del brokkolibuketter i biter på 2 cm. Brokkolistilken egner seg ikke så godt til tørking, Bruk heller stilken til å lage brokkolisuppe (som også kan tørkes).
Legg et tørkebrett med tørkeark i bunnen av mattørkeren for å fange opp små brokkolibiter som kan ramle gjennom nettingen som ligger på tørkebrettene.
forvelles/dampes.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-10 timer
Blomkål
Del blomkålbuketten i biter som er 2 til 2,5 cm. Du kan også tørke hele blomkålbuketter. Blomkål får en annen farge (brungul) under tørkingen, men det har ingen effekt på smak eller kvalitet.
forvelles/dampes.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-14 timer
Rosenkål
Skjær av de brune rotendene og fjern eventuelle brune eller gule blader. Del rosenkål i to.
forvelles/dampes
- Temperatur: 57 °c
- Tørketid: 8-14 timer
Stangselleri
Rens og skjær selleristilkene i 0,5 cm lange biter.
Forvelles/dampes.
- Temperatur: 57 °c
- Tørketid: 6-8 timer
Aspargesbønner
Skyll aspargesbønnene og kutt av endene. Du kan dele aspargesbønnene i to eller 3 hvis du skal bruke de i en gryterett. Legg bønnene på et tørkebrett uten overlapp.
forvelles/dampes
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 8-10 timer
Gulrøtter
Vask og skrell gulrøttene. Skjær gulrøttene i skiver på 3 til 5 mm. Du kan også kjære gulrøttene i julienne.
forvelles/dampes.
- Temperatur: 57 °c
- Tørketid: 6-10 timer
Poteter
Det er flere muligheter til å tørke poteter på. Du kan lage potetmos ved bruk av buljong og spre potetstappe ut over et tørkeark.
Også kan du dampe eller koke potetene. Da anbefaler jeg å legge de ferdigkokte potetetene i et dørslag og skylle dem under kaldt vann. La vannet renne av før du kjærer potetene i skiver.
Når du skal kjære poteter i skiver er det lurt å bruke fastkokende poteter. Skivene skal være på 1 cm og ikke overlappe hverandre på tørkebrettet.
- Temperatur: 52 °c
- Tørketid: 6-14 timer
Tørking av fryste grønnsaker
Du kan tørke både ferske grønnsaker og grønnsaker fra frysedisken. Disse grønnsakene er allerede forvellet og derfor kan du plassere dem rett på tørkebrettene. Skal du bruke disse grønnsakene i din turmat, da anbefaler jeg allikevel å dampe grønnsakene i 6 minutter før du tørke dem. Grønnsakene vil holde bedre på fargen og de vil rehydrere bedre når du er på tur.
Tørking av grønnsaker har mange fordeler
Det er flere fordeler med å tørke grønnsaker. Hvis det er et tilbud i butikken, så kan du tørke grønnsaker til senere bruk. Du forebygger også matsvin når du har grønnsaker til overs ved å tørke dem til senere bruk. Tørking av grønnsaker er praktisk når du har en kjøkkenhagen og ikke minst er tørkede grønnsaker super turmat!
Nyttige lenker
Dato oppdatert:
14. november 2022