Alt om tørking av mat

Tørking av mat går langt bak i tid som metode for langtids oppbevaring av mat. Indianerne saltet tørket kjøtt i sola for senere bruk. Her i Norge ble torsk saltet og tørket på svabergene ved kysten. I Italia ble tomater tørket i sola ved å legge tomatene på takene av husene. 

De siste årene har flere fått interesse for mattørking. Tørking av mat er en av de billigste metoder for å ta være på grønnsaker og frukt. Det er en stor fordel at næringsinnhold og vitaminer ikke går tapt hvis en tørke mat ved riktig temperatur.

Tørket turmat er praktisk

Tørket turmat er populær blant friluftsliv folk. I butikken kan du kjøpe hele måltider, frokoster og snacks som har lang holdbarhet, er lett i vekt og tilberedes med kun å tilsette kokt vann. Disse ferdige måltider inneholder ofte lite grønnsaker, har en del tilsetningsstoffer, er dyre og utvalget er begrenset. Å tørke sin egen turmat har derfor mange fordeler. Du sparer penger, du har kontroll på innhold av maten og du kan lage det du liker best. God mat på tur er gull verdt.  Jeg har skrevet et innlegg om fordeler ved å tørke hjemmelaget turmat.

Hvordan fungerer tørking av mat

All mat inneholder mikroorganismer som bakterier og mugg som er årsak til at mat etter hvert blir dårlig. Uten vann klarer disse organismers ikke å overleve. Ved å fjerne fukt fra maten unngås derfor forråtnelse. Bakterier og mugg er fortsatt i maten, men uten fukt stanses forråtnelses prosessen og får maten en lang holdbarhetstid.

Tørking av mat med en mattørker

En mattørker produserer varme og ventilatoren i mattørkeren blåser det varme luftet over maten som ligger på tørkebrettene. På denne måten fjernes fukt fra maten og blir maten konservert. Lang holdbarhet forutsetter at maten oppbevares i lufttette beholdere og lagres i et kjølig rom uten at det blir eksponert for lys.

Dehydrator fra Excalibur som brukes til tørking av mat.
Excalibur dehydrator

Det er viktig at maten blir tørket ved riktig temperatur. Hvis maten tørkes ved for høy temperatur, går det på bekostning av næringsstoffer og smak. Noen mattyper skal allikevel tørkes ved høy temperatur slik at bakterier ikke får mulighet til å formere seg. 

Oversikt over ulike mattyper som kan tørkes

Her får du en oversikt over ulike mattyper som kan tørkes i en mattørker / dehydrator. Noen mattyper har en egen side med detaljert informasjon om tilberedning, temperatur og tørketid.

Tørking av krydder

Krydder tørkes på lav temperatur for å beholde den gode smaken. Du kan tørke mange ulike typer krydder. Her et eksempel på tørket Mojito mynte som jeg har i hagen. De fleste krydder tørkes på 35 grader. Tørketid avhenger av type krydder. Min dehydrator går ikke lavere enn 40 grader og det fungerte bra også. Mojito mynte har jeg tørket i 4 timer. Jeg har fjernet alle stilker og lagt myntbladene på et tørkebrett. For å unngå at bladene flyr rundt i maskinen, har jeg dekket myntebladene til med n polyscreen netting:

Tørking av grønnsaker

 Grønnsaker egner seg ypperlig til tørking. Med noen unntak skal de fleste typer grønnsaker forvelles eller dampes før de tørkes i en mattørker. Ved riktig holdbarhet har tørkede grønnsaker en holdbarhet på et år eller lenger. På denne siden finner du mer informasjon om ulike grønnsaker som kan tørkes.

Tørking av frukt

Frukt egner seg også perfekt til tørking. Tørket frukt som du kjøper i butikken inneholder ofte tilsetningsstoffer og ekstra tilsatt sukker. Når du tørker din egen frukt, kan du unngå det. 
Frukt trenger ikke forbehandling. Frukt som inneholder fett kan ikke tørkes, som eksempel avokado.  Holdbarhet på tørket frukt er omtrent 1 år ved riktig oppbevaring. På denne siden får du oppskrifter og tørketider til ulike typer frukt.

Mager yoghurt og mager gresk yoghurt

Til yoghurtruller bruker jeg enten mager yoghurt eller mager gresk yoghurt. Fettprosenten er svært lav og derfor kan disse produktene brukes. Men også her er holdbarhet betydelig kortere enn vanlige fruktruller som kun består av moset frukt. Se for mer informasjon om tørking av yoghurtruller her.

Tørking av kjøtt

Så lenge kjøtt er magert og inneholder maks 10% fett, kan også kjøtt tørkes i en mattørker. Når jeg bruker kjøttdeig i mine matretter, velger jeg helst karbonade deig med 5% fett. I tillegg bruker jeg biff, elgkjøtt eller reinsdyrkjøtt. Kjøtt som skal tørkes må først gjennomstekes. 

Tørking av fisk

Det er også mulig å tørke fisk, så lenge det er mager fisk som torsk, reker og tunfisk. Fisk skal gjennomstekes før det tørkes. Noen ganger bruker jeg laks i mine turmiddager. Siden laks inneholder mye fett, er holdbarhet svært begrenset og skal middagen alltid fryses ned til en har behov for det.

Tørking av nøtter og frø

Nøtter og frø inneholder fett som medfører begrenset holdbarhet. Allikevel bruker jeg nøtter og frø i fruktruller eller som topping. Holdbarhet til fruktrullene blir kortere ved å bruke nøtter og frø. I det daglige liv bruker jeg nøtter og frø i min frokost og nøtteblandinger. Nøtter som først er bløtlagt over natta etterfulgt av en tørkeprosess, blir veldig sprøe. I tillegg fjernes antinæringsstoffene slik at fordøyelse og opptak av næringsstoffene går lettere. 

Slik gjør du det

Bløtlegg nøtter og frø i vann over natta eller i 12 timer. Bruk 2 til 3 ss eplecidereddik per liter vann. Nøttene skal være helt dekket av vannet.

Skyll nøttene og frø godt under kaldt vann og la de renne av i et dørslag. Fordel nøtter og frø over tørkebrett og tørk dem i 12 til 24 timer på 46 til 52 grader. Oppbevaring i lufttette norgesglass. 

Tørking av pasta og ris

Det virker kanskje litt rart å tørke pasta og ris siden pasta og ris allerede er tørket når du kjøper det i butikken. Allikevel er det lurt å tørke pasta og ris på forhånd. Ris må ofte kokes i 15 til 20 minutter og pasta i 8 til 10 minutter. Når du koker pasta eller ris på forhånd og tørker de i en mattørker, trenger du bare å tilsette kokt vann og vente 15 minutter til maten er ferdig. Slik sparer du mye brensel og tid.

Slik tørker du pasta

Kok pasta etter anvisning. Skyll pastaen under kaldt vann og la pastaen renne av i et dørslag. Fordel pastaen over et eller flere tørkebrett uten overlapp.
Temperatur: 57 grader
Tørketid: 2-4 timer

Slik tørker du ris

Kok ris etter anvisning. Fordel risen over et eller flere tørkebrett med tørkebrett med tørkeark.
Temperatur: 63 grader
Tørketid brun ris: 5-8 timer
Tørketid hvit ris: 4-6 timer

Tørket pasta og ris oppbevares i norgesglass eller lufttette beholdere.

Tørking av bønner, linser og kikkerter

Bønner, linser og kikkerter på boks lønner seg best til tørking. 
Bønner som må bløtlegges før det skal tilberedes i maten, forblir ofte ganske harde ved rehydrering. 

Meieriprodukter

Meieriprodukter som ost, smør, creme fraiche og fløte inneholder mye fett og egner seg derfor ikke til tørking. Noen ganger bruker jeg lett fløte i mine matretter. I disse tilfellene er holdbarhet av maten betydelig kortere og jeg fryser derfor ned måltidene til jeg har bruk for dem. Dette gjelder også kokosmelk.

Temperatur tabell

BeskrivelseTemperatur
Grønnsaker52 til 57 °c
Frukt57 °c
Kjøtt (som ser stekt eller kokt)63 °c
Fisk (kokt eller stekt)63 °c
Fruktlær57 °c
Pasta og ris63 °c
Nøtter og frø57 °c

Tørking av et måltid som består av ulike ingredienser

Så lenge Måltidet består av ingredienser som kan tørkes, og du unngår å bruke mye fett under tilberedningen, kan du også tørke hele middager. Temperaturen under tørkeprosessen skal tilpasses til den ingrediens som skal tørkes ved høyest temperatur. Hvor lenge maten kan oppbevares blir bestemt av den ingrediens som har kortest holdbarhet.

Ulike metoder å lage en turmiddag på

En god turmiddag kan tilberedes ved hjelp av ulike fremgangsmåter:

Råd og tips ved tørking av mat

Jeg anbefaler også å lese fane råd og tips. Her får du masse informasjon som er viktig når du skal tørke ulike typer mat og måltider.

  • Mattørker / dehydrator
    Selv om du kan bruke en stekeovn med ventilator, bruker jeg kun en dehydrator til å tørke mat. Under fane mattørker får du god informasjon som er til hjelp hvis du ønsker å skaffe deg en dehydrator.
  • Oppbevaring og holdbarhet
    Ved riktig oppbevaring av tørket mat kan du oppnå lang holdbarhet. Tørkede Grønnsaker er holdbare i et år eller mer. Tørket frukt er holdbar opp til 1 år. Under fane Råd og tips finner du mer informasjon om dette temaet.
  • Rehydrering
    Det finnes flere måte å rehydrere maten på. Under fane rehydrering av turmat kan du lese om hvordan jeg rehydrerer turmaten min.

6. Oppskrifter

Under menyen oppskrifter tørket turmat finner du detaljerte beskrivelser av ulike oppskrifter. Du får informasjon om hvordan maten tilberedes, tørkes, oppbevares og mengde vann som trenges for å rehydrere maten. All informasjon er rikelig illustrert med bilder som viser maten før og etter tørkingen. Noen ganger har jeg også lagt til en video. Jeg jobber kontinuerlig med å utvikle nye oppskrifter og de blir lagt til fortløpende. Her er det lurt å følge med ! Oppskriftene er delt inn i følgende kategorier:

Å komme i gang med tørking av mat

Har du aldri tørket mat før, da anbefaler jeg å starte med å tørke frukt og grønnsaker. Når du har blitt kjent med tørkeprosessen og din mattørker, så kan du kaste deg over de mer kompliserte matretter. 

Å tørke mat er ikke kun for de som ønsker å lag sin egen tørket turmat. Snacks, fruktruller og tørkete nøtter kan du også bruke i det daglige liv. Har du en hage da er mattørking en ypperlig metode for konservering av alt du konservere til senere bruk. Også kan du bruke en dehydrator til å lage din egen yoghurt, knekkebrød, heving av brød og tørking av blomster. Du kan lage frukt- og grønnsakspulver som kan brukes i smoothier, sauser eller kaker. Mulighetene er uendelige. Mye inspirasjon finner du på Instagram konto til excalibur.

På min webside har jeg mest fokus på å tørke mat til tur. Men mange oppskrifter kan også nytes uten at du er på tur!

Spørsmål om tørking av mat

Håper du finner fram på min webside og blir inspirert! Lurer du på noe, da er det bare å ta kontakt!