Chili con carne

Chili con carne er en av mine favoritt middager på tur da den metter godt, gir varme i kroppen og har i tillegg en intens og spicy smak, noe jeg elsker! Chili con carne er også en næringsrik turmiddag som består stort sett av ingredienser som er lett å tørke i en tørkemaskin. Matretten inneholder lite fett og mange karbohydrater.

Antall personer

Vi har stor appetitt og derfor er denne middagen til 4 personer. Spiser du mindre, kan den også deles opp i 5 porsjoner.

Bruk stekepanne med teflon belegg

Det er lurt å steke alle ingredienser i en stekepanne med teflon belegg, da trenger du ikke mer enn 1 teskje kokosolje til stekingen og kan du begrense bruk av fett i maten. Fett påvirker tørkeprosessen og maten kan bli harsk ved oppbevaring over lengre tid. Derfor steker jeg alle alle ingredienser i en stekepanne for deretter å samle alle ingrediensene i en gryte til små koking på svak varme.

Greit å vite:

Jeg brukte 3 tørkebrett til å tørke ris og 4 tørkebrett til sausen. Bruk paraflexx bakeunderlag på tørkebrettene når du tørker både sausen og ris.

Ingredienser til chili con carne:

  • 1,5 kopp basmati ris
  • 400 gr. karbonadedeig, 5% fett
  • 1 grønn paprika, kuttet i små terninger
  • 1 gull løk, kuttet i små biter
  • kokosolje til steking, 1 ts
  • 2 ss tomatpure
  • 1,5 grønn chili, finnhakket
  • 6 hvitløksbåter, finhakket
  • 800 gr. hakkede tomater (2 bokser)
  • 460 gr. kidney bønner (2 kartonger)
  • 2 ts malt cumin
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1/2 ts kayenepepper
  • 1 ss oregano
  • 2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
  • saft av en 1/2 lime
  • 2 ts sukker
  • 1 potte fersk koriander, hakket

Slik gjør du

  1. Kok risen ifølge bruksanvisning.
  2. Stek kjøttdeig, løk, hvitløk og grønn chili i kokosoljen. Bruk en stekepanne med teflon belegg og mos kjøttdeigen mens du steker. Tilsett salt op pepper.
  3. Når kjøttdeigen er gjennomstekt, tilsetter du malt cumin, chilipulver, kayennepepper, oregano og tomatpure. Krydrene skal surre i omtrent 1 minutt.
  4. Hell blandingen over i ei gryte og tilsett paprika og hakkede tomater, og la sausen småputre under lokk i omtrent 10 minutter.
  5. Mens sausen koker, heller du av væsken av kidneybønnene og skyller dem under rennende kaldt vann.
  6. Tilsett kidneybønnene til sausen mot slutten av koketiden og la sausen trekke i noe minutter.
  7. Smak sausen til med limesaft, soyasaus og sukker og hvis nødvendig, litt salt og pepper.
  8. Skru av varme og tilsett hakkede koriander.

Tørking av chili con carne

Fordel risen over 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag og sausen over 3 til 4 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag:

  • Sett alle tørkebrett i mattørkeren
  • Innstill temperaturen på 63 °c
  • Ris er ferdig tørket etter 4 til 5 timer
  • Sausen er ferdig tørket etter 9 til 12 timer.

Det ser slik ut når alt er ferdig tørket:

Lagring

Ris og sausen fordeles over 4 til 5 lufttette poser med etikett der du skriver dato, hvilken matrett det er, antall porsjoner og hvor mye vann du trenger til rehydrering.

Maten jeg tørket i dag ble til 190 gr. tørket saus og 200 gr. tørket ris.

Holdbarhet og rehydrering av chili con carne

  • Rehydrering per porsjon: leg maten i en gryte og tilsett omtrent 350 ml kokt vann per porsjon og rør godt. Sett gryten i en dunpose og la det stå i 15-20 min, rør igjen, så er maten ferdig :).

Nyttige lenker