Råd og tips

Her får du nyttige råd og tips når du skal tørke mat.

Plassering av dehydratoren

En dehydrator skal stå i et rom med god ventilasjon. Derfor skal den ikke plasseres i et vaskerom, skap eller annet rom der det er mangel av god ventilasjon. Min dehydrator står i kjelleren, mens hos andre står den for eksempel på kjøkkenet.

Når en dehydrator tørker mat sprer den lukten av maten du tørker. Dette går helt fint når du tørker frukt for eksempel. Da jeg tørket fruktruller med 5 forskjellige smaker, luktet huset mitt som en godteributikk! Men noen mattyper har en veldig sterk lukt og da kan det være veldig forstyrrende (tenk på torsk, løk, stangselleri, brokkoli, osv). Da kan det være godt at dehydratoren ikke står på kjøkkenet, men heller i garasjen eller i kjelleren.

Tørketid

Det er umulig å angi fast tørketid til både måltider eller enkelte frukt eller grønnsaker. Tørketid er avhengig av mange faktorer:

  • Type maskin
  • Plassering av tørkemaskin
  • Luftfuktighet
  • Hvor ofte du åpner tørkemaskinen – hver gang du åpner tørkemaskinen for å sjekke maten, blir tørketid litt lenger
  • Biologiske produkter eller produkter fra egen hagen? Disse inneholder ofte mer fukt og trenger lengre tørketid

Derfor varierer tørketid av hvert enkelt produkt og angir jeg ca-tid. En skal følge med underveis og justere tørketid etter behov.

hygiene

Det er viktig at kjøkkenbenk er ren når du skal behandle mat. Alt utstyr du skal bruke skal være rene og frukt og grønnsaker skal vaskes godt.

Tykkelse på skivene

Når du skjærer frukt og grønnsaker i skiver, skal alle skivene ha samme tykkelse. På denne måte er alle grønnsaker og frukt samtidig ferdig tørket. Jeg bruker en mandoline til dette.

Forbehandling av frukt

Noen typer frykt blir brune under tørkeprosessen. Hvis du dypper fruktskivene i sitronsaft, ananassaft eller appelsinsaft, beholder fruktskivene sin fine farge. Mer informasjon om tørking av frukt finner du her.

Forbehandling av grønnsaker

De fleste grønnsakene skal blancheres før de skal tørkes. Se for mer informasjon tørking av grønnsaker.

Når er maten tørr?

Du kan teste frukt ved å klipe i skivene. Hvis det ikke kommer fukt ut av skivene, så er de tørre. Det skal også kjennes ut som lær. Fruktrullere kan være litt klissete men skal løsne lett fra tørkearken. Grønnsaker skal være helt tørre. Og gylden regel er at det er bedre å tørke litt for lenge enn å tørke for kort. Det er lurt å oppbevare tørket frukt og grønnsakene den første uke i et norgesglass. I denne uke kan du riste glasset. Hvis frukt eller grønnsaker klistrer seg sammen, er de ikke tørre nok. De er ikke heller tørre nok hvis det oppstår kondens og skal frukt/grønnsakene tilbake i mattørkeren.

Oppbevaring av tørket mat

Oppbevaring av tørket mat påvirkes av lys, varme, fuktighet og luft. Derfor skal tørket mat oppbevares i en lufttett beholder, mørk og kjølig, helst vakuumpakket. Du kan lese mer om holdbarhet og oppbevaring av turmat her.

Oppbevaring av et helt måltid

Hvis et måltid består av forskjellige ingredienser skal en forholde seg til den ingrediens som har kortest holdbarhet.

Har du spørsmål, da er det bare å ta kontakt!