Vakuumpakker til tørket turmat

I år har jeg vært på flere overnattingsturer og den lengste turen varte i over ei uke. Til all mine turer har jeg laget og tørket min egen turmat. Både til frokost, lunsj og middag. Jeg eide ikke en vakuumpakker og all turmat jeg tilberedte på forhånd, pakket jeg ned i ziplockposer og det gikk bra. Maten smakte godt og vi ble ikke syke.

Hjemmelaget tørket turmat for 1 uke samt snacks. Både frokost, lunsj og middag.
Ei uke med mat, både frokost, lunsj, middag, mellommåltider og kaffe

Er vakuumpakking av turmat egentlig nødvendig? eller holder det med vanlige ziplock poser? Disse spørsmålene har gått rundt i hodet mitt lenge. Og hvordan er det miljømessig? Er det forsvarlig å bruke engangsplast? finnes det matpakkeposer som kan gjenbrukes, og hva er vekten på gjenbrukbare matpakkeposer?

Ziplock poser

Så langt har jeg stort sett brukt ziplock poser fra Ikea og fra Unik til å pakke ned og oppbevare hjemmelaget tørket turmat. Det fungerte ganske bra. Jeg fryste turmaten min ned i porsjonsstørrelse og tok det fram når jeg skulle på tur. Noen måltider har ligget i fryseren i 5 måneder. Ingen av måltidene har blitt harske eller dårlige, ikke heller måltidene som inneholdt kjøtt og fisk. Under vår ukestur i fjellene denne sommer var det ikke særlig varmt, omtrent 14 grader i snitt. Maten holdt seg bra. Men jeg vet ikke om jeg hadde følt meg like trygg hvis temperaturen hadde steget til 25 eller 30 grader, noe vi opplevde i 2019. Da vandret vi i Tafjordfjellene over 1000moh og gradestokken holdt seg hele uke over 25 varmegrader.

Punktering av ziplock poser

Flere andre jeg har snakket med har opplevd at turmaten som er pakket ned i ziplockposer punkterer veldig lett. Mange typer mat er ganske skarpe når de er tørket, for eksempel, ris, pasta, kjøtt og noen typer grønnsaker. Og det er veldig kjedelig å finne halvtømte matposer i tursekken. Våre matposer punkterte ikke, men det skyldtes trolig at vi hadde god plass i sekken og ikke trengte å komprimere alt innhold.

Etter nøye vurdering har jeg i alle fall kommet fram til at det er lurt å vakuumpakke turmat når jeg skal på lengre turer, særlig hvis turmaten inneholder fisk, kjøtt eller skalldyr.

Punktering av vakuumposer

Etter mye research på nett, fant jeg en del vakuumposer med ziplock funksjon som i tillegg kan gjenbrukes, vaskes og fryses ned. Siden jeg ønsker å belaste miljøet minst mulig, er det viktig for meg at jeg etterlater meg minst mulig avfall. Dessverre er også disse gjenbrukbare vakuumposer sårbare for punktering, faktisk enda mer sårbare enn vanlige ziplockposer siden vakuumposene sitter veldig stramt rundt maten. Men etter mye surfing på nett fant jeg en god løsning som blir anbefalt på nettsiden til backpackingchef.com.

Vakuumpakking av turmat uten punktering

For å unngå punktering bruker jeg følgende måte på å vakuumpakke turmaten på.

 • Først pakker jeg maten ned i en vanlig ziplockpose. Det er viktig at du ikke lukker posen helt, men holder omtrent en cm av lukkesystemet åpen.
 • Etterpå pakker jeg posen inn i kjøkkenpapir. Det er lurt å skrive på kjøkkenpapiret navn på matretten, hvor mye vann som trenges å rehydrere og dato når maten er produsert.
 • Til slutt legger jeg ziplockposen som er pakket inn i kjøkkenpapiret i en ziplockpose som kan gjenbrukes og som også kan vakuumeres. Nå er maten klar til å vakuumere.

Hvis du vakuumpakker turmaten på denne måten, blir de gjenbrukbare ziplockposene ikke ødelagt eller skittent, som gjør at du kan bruke posene mange ganger. Kjøkkenpapir er alltid praktisk på tur siden det kan brukes som toalettpapir eller for eksempel til fjerning av matrester. Dessuten kan kjøkkenpapir brennes på tur.

Ved bruk av denne metode har du til slutt en ziplockpose per måltid som avfall, altså den innerste posen som inneholder maten. Etter en del research på nett har jeg funnet biologisk nedbrytbare fryseposer som ikke er en belastning for miljøet. Maistic komposterbare fryseposer inneholder bioplasten PHA som altså består av resirkulerte planterester, posene er 100% biologisk nedbrytbare i hjemmekompost. Jeg synes at posene er ganske sårbare og tynne, men når du har kjøkkenpapir rundt posene, så ser det ut at det går bra!.

Ziplockposer som kan vakuumeres og gjenbrukes

Det er flere varemerker som tilbyr ziplockposer som kan vakuumeres, vaskes og gjenbrukes.

Zwilling fres and safe

Disse posene finnes i både small 1,25, 4 og 8,5 liters poser. Posene kan vaskes og gjenbrukes.

 • BPA fri plast
 • Vaskes for hånd
 • Tåler varmebehandling opp til 100 grader
 • Kan brukes til sous-vide
 • Kan fryses ned
 • Kan brukes i mikrobølgeovn
 • Pris minste pose: 12,90 per pose, selges i 10-pakning
Zwilling gjenbrukbare vakuumposer til oppbevaring av hjemmelaget tørket turmat som passer til vakuumpakker Fresh and Safe.
Bosch Vakuum med ziplock

Disse posene finnes i både 1,2 liter og 3,8 liters poser. Posene kan vaskes og gjenbrukes.

 • BPA fri plast
 • Vaskes for hånd eller oppvaskmaskin
 • Kan fryses ned
 • Gjenbrukbar
 • Pris minste pose: 22,50 nok per pose, selges i 10-pakning
Bosch gjenbrukbar vakuumpose med ziplock til oppbevaring av hjemmelaget tørket turmat som passer til vakuumpakker fra Bosch.
Electrolux vakuumposer med ziplock

Disse posene har størrelse 23 x 26 cm. Posene kan vaskes og gjenbrukes. Finnes kun i denne størrelse.

 • BPA fri plast
 • Vaskes for hånd eller oppvaskmaskin
 • Kan brukes til sous-vide
 • Kan fryses ned
 • Kan brukes i mikrobølgeovn
 • Pris: 11,95 nok per pose, selges i 20-pakning
Electrolux ziplock vakuumpose til oppbevaring av hjemmelaget tørket turmat. Posene brukes med Electrolux vakuumpakker.
Foodsaver vakuumposer med ziplock – ikke egnet til frysing

Disse posene finnes i to størrelser, 950 ml og 3,78 liter. På power sin nettside informeres om at posene er egnet til å bruke i mikrobølgeovn, at de kan fryses ned og kan brukes til matlaging. Etter nærmer undersøkelse stemmer dette ikke. Foodsaver i USA selger vakuumposer med ziplock som er egnet til frysing, bruk i mikrobølgeovn og sous-vide, men disse er dessverre ikke til salgs i Europa eller Norden.

 • BPA fri plast
 • Vaskes for hånd
 • Egnet til oppbevaring i kjøleskapet
 • Kan ikke fryses ned
 • Pris 12,65 per pose, selges i 26-pakning
Ziplock vakuumposer foodsaver som kan gjenbrukes. Brukes med Foodsaver vakuumpakker.

Vakuumpakkere som er kompatibel med overnevnte ziplockposer

Hvis du skal skaffe deg en vakuumpakker, er det fornuftig å tenke litt gjennom hva du skal bruke den til før du skal skaffe deg en. Skal du kun bruke vakumeringsmaskinen til disse ziplockposene? Eller ønsker du også å ha mulighet til å kunne vakuumpakke fra rull?

Zwilling systemet

Zwilling selger kun Fresh & Save systemet. Dette er en vakuumpumpe som brukes kun i kombinasjon med vakuum ziplockposer og oppbevaringsbokser fra Zwilling.

Bosch systemet

Vakumeringssettet fra Bosch kan kun brukes hvis du kjøper eller eier en ErgoMixx stavmikser fra Bosch, siden vakuumpumpen er et tilbehør som monteres på stavmikseren. Vakumeringspumpe kan kun brukes i kombinasjon med vakuum ziplock poser og Bosch oppbevaringsbokser.

Electrolux systemet

Electrolux Create Vacuum Fresh kit er en vakuumpumpe som kun brukes i kombinasjon med vakuum ziplockposer og oppbevaringsbokser fra Electrolux. Ønsker du også å ha mulighet til å kunne vakumere ved bruk av plastrull, er ziplock posene og oppbevaringsbokser fra electrolux også kompatibel med Electrolux Explore Vakuumpakker.

Foodsaver systemet

Foodsaver Vakuumpakker Fresh er en liten kompakt vakuumpakker som kun passer til oppbevaringsbokser (alle størrelser) og zip-lokkposer fra Foodsaver.  Du finner forskjellige typer Foodsaver vakumeringsmaskiner som også har en mulighet til å koble til ziplockposer og oppbevaringsbokser. Som nevnt tidligere, er dessverre ziplockposene fra foodsaver ikke egnet til frysing.

Konklusjon

Har du behov for å kunne vakuumpakke turmaten din, og ønsker du i tillegg å ta hensyn til miljøet og etterlate deg minst mulig avfall, da er det etter min mening fornuftig å skaffe deg en vakuumpakker som kan brukes med gjenbrukbare ziplockposer. Er det tilstrekkelig for deg kun å bruke en vakuumpumpe i kombinasjon med ziplockposer og/eller oppbevaringsbokser, da virker Zwilling og Electrolux systemet som beste valg. Ønsker du å ha utvidet vakumeringsmuligheter, da virker Electrolux systemet som beste mulighet. Jeg har ikke testet ut disse apparatene og har basert min konklusjon på produktinformasjon jeg har funnet på nettet. Jeg anbefaler å gjøre din egen research før du går over til anskaffelse av en vakumeringsmaskin. Selv eier jeg en Foodsaver vakuumpakker og hvis ziplockposene fra Foodsaver kunne fryses ned, hadde jeg vært meget fornøyd me den.

Nyttige lenker

Dato opprettet: