Rehydrering av turmat

Rehydrering av hjemmelaget tørket turmat på tur kan gjennomføres på ulike måter. Jeg synes det er viktig å bruke minst mulig brensel, at det skal være enkelt og at utstyret som skal brukes er lett i vekt.

Rehydrering med bruk av en lettvekt termokopp

Dette er en enkel metode som krever lite brensel. En koker opp vann, heller vannet i en termokopp og blander inn turmaten. Skru på lokket og sett koppen i en sovepose eller dunjakke slik at maten holder på varmen. Etter 15 til 20 minutter er de fleste måltidene klare til å spise. Du bruker kun brensel til å koke opp vann, og etterpå kan vannkjele brukes til å koke kaffe eller te.

Rehydrering med bruk av en mattermos

Rehydrering av tørket turmat ved hjelp av en mattermos fungerer likt som ved bruk av en lettvekt termokopp. Det er en stor fordel at du slepper å bruke sovepose eller dunjakke for holde maten varm under rehydreringsprosessen. En annen fordel er at du kan ordne maten ferdig på forhånd, ta med mattermosen i sekken og spise flere timer senere. Veldig praktisk når du skal på tur og har lyst på en varm lunsj. Du slepper å bruke tid på å finne fram kokeutstyr når du tar matpause. Det er en ulempe at en mattermos veier mer enn en termokopp.

Rehydrering i ei gryte

Det er selvfølgelig også mulig å rehydrere måltidet i samme gryte som du koker vannet i. Men da er det viktig at lokken til gryten sitter godt fast og at det ikke blir søl når du setter gryten i ei sovepose for å holde på varmen. En annen ulempe er at du ikke kan bruke gryten til å koke vann til kaffe eller te mens du venter til middagen er ferdig rehydrert.

Kokeutstyr til dehydrering av tørket turmat

Det er mange forskjellige produkter på markedet og du finner gryter, termokopper og mattermoser i forskjellige prisklasser og i ulike størrelser og vekt. Disse to produktene har jeg brukt så langt og jeg er fornøyd med begge to.

GSI fair share mug som brukes til rehydrering av tørket turmat

Fairshare mug fra GSI outdoors

  • Innhold: 1 liter
  • Vekt: 193 gram
  • For å rehydrere turmat, skal den settes i en sovepose/dunjakke for å holde på varme lenge nok.
Primus mattermos som brukes til rehydrering av tørket turmat

Primus mattermos

  • Innhold: 550 ml
  • Vekt: 380 gram
  • Holder på varme i mange timer

Nyttlige lenker