Dehydrator / mattørker

Valg av dehydrator eller mattørker

På denne siden får du råd og tips som kan være til hjelp hvis du vurderer å kjøpe en mattørker som også kalles dehydrator, frukttørker eller sopptørker. Det finnes mange forskjellige typer dehydratorer på markedet og det er flere ting du skal ta stilling til før du skal skaffe deg en dehydrator.

Hva skal du bruke dehydratoren til?

Hva er formålet med dehydratoren du har tenkt å kjøpe? Skal du kun tørke sopp, frukt og grønnsaker? Eller har du også lyst å lage og tørke fruktruller, yoghurtruller, gryteretter og sauser? Hvor mye skal du tørke og hvor mye penger ønsker du å bruke på en mattørker?

Horisontal eller vertikal luftstrøm

Ved en tørkemaskin som har vifte i bunnen, blåser luft vertikalt og går luftstrømmen fra bunnen til tops. Dette innebærer at maten i bunnen tørker fortere enn maten på toppen og derfor må du forflytte tørkebrett flere ganger under tørkeprosessen. Mattørkerer med en vertikal luftstrøm har et hull i midten av hver tørkebrett.
Ved en tørkemaskin som har vifte på baksiden, går luftstrømmen horisontalt som fører til en jevn tørkeprosess. Du trenger ikke å forflytte tørkebrettene under tørkeprosessen. Tørkearealet er større. Siden det er ikke er hull i tørkebrettene er det enklere å tørke flyttende masse. Oppsummert:

Horisontal luftstrømm versus vertikal luftstrømm

horisontal luftstrømm
 • Jevnt fordeling av luftstrømmen, du trenger ikke å forflytte tørkebrettene under tørkingen
 • Større utnyttelse av tørkekarealet
 • Lett å tørke flyttende masse
 • Motoren/vifte er godt beskyttet, maten kan ikke havne i motoren
 • Prisen er høyere enn mattørkere med vertikal lufstrømm
vertikal luftstrømm
 • Maten som ligger i bunnen tørker fortere enn maten som ligger øverst, tørkebrettene må forflyttes under tørkeprosessen
 • Det er hull i midten av tørkebrettene, som gjør det vanskeligere å tørke flyttende masse og går på bekostning av tørkearealet
 • Hvis motoren ikke er godt beskyttet, kan tørket mat havne i motorren
 • Rimeligere i pris

I denne filmsnuten lager jeg yoghurtruller. Da er det veldig praktisk å ha et rektangulært tørkebrett uten hull i midten:

Temperatur

En dehydrator av god kvalitet har en innebygget termostat med minimalt 35 grader og maksimalt 70 grader. Ulike matvarer tørkes ved ulike temperaturer. Varmeelementet skal være godt skjermet slik at det ikke kan oppstå brann.

Timer

En timer er praktisk men selvfølgelig ikke nødvendig. Jeg synes det er godt å kunne innstille tørketiden. Det gjør at jeg kan bruke dehydratoren om natta. Det medfører også en trygghet siden dehydratoren slår seg automatisk av etter innstilt tørketid.

Størrelse

Hvor stor mattørkeren skal være er personlig. Skal du tørke mye på en gang? Har du en kjøkkenhage og trenger å tørke mye mat samtidig i perioder eller tørker du bare mat til deg selv?

Utforming av innsats til tørkebrettene

Tørkebrettene til de ulike mattørkere har ulike innsatser som er lurt å se på. Hvis innsatsene har store hull, faller maten lett gjennom under tørkingen. Frukt som inneholder mye sukker kan lett sette seg fast på tørkebrettene. Da er det praktisk å ha et standard tørkebrett som har en fleksibel innsats. Her er noe eksempler på tørkebrett med innsats:

Tilbehør

Noen tilbehør er godt å ha ved tørking av ulike mattyper. Jeg tørker ofte hele gryteretter, supper, fruktruller,, ris, yoghurtruller, nøtter og frø. Ris faller for eksempel gjennom de vanlige tørkebrettene. For flyttende masse trenger du også et annet underlag. Ikke alle merkevarer har slik tilbehør og det er verdt å undersøke dette på forhånd.

Ved tørking av ris, saus og fruktruller er det praktisk med et paraflexx eller silikon bakeunderlag. Her noe eksempler:

Garanti og mulighet til å bestille deler

Siden jeg bruker min dehydrator mye, var det viktig for meg å gå for en mattørker fra en leverandør som har gode omtaler og som leverer en solid maskin av høy kvalititet. I tillegg er det veldig praktisk å kunne bytte ut deler som kan bli slitt ved intens bruk.

Råd og tips

Når du har skaffet deg en dehydrator, så anbefaler jeg å lese mer om følgende temaer:

 • Hvor i huset skal dehydratoren plasseres?
 • Hva påvirker tørketid?
 • Er det mulig å tørke ulike mattyper samtidig?

Svarene finner du under fane råd og tips !