Kjøkkenutstyr

Når du skal starte med tørking av mat, kommer du langt med et skjærebrett og en skarp kniv. Men det finnes en del kjøkkenutstyr som er godt å ha når du skal lage mat som du skal tørke. God kjøkkenutstyr gjør hverdagen lettere i mattørkingsverden!

Da jeg startet med å tørke mat, fant jeg fort ut at jeg manglet en del kjøkkenutstyr som er greit å ha. Det er veldig praktisk å bruke en mandolin når du skal skjære frukt og skivene skal ha samme størrelse . Det er mye jobb når du bruker en kniv til dette formålet og utrolig lettvint hvis du kan bruke en mandolin.

Kjøkkenutstyr som er greit å ha

Mandolin

Frukt og grønnsaker tørker best hvis skivene har en bestemt tykkelse i tillegg til at alle skiver skal ha samme tykkelse når du skal tørke dem. Hvis du for eksempel har skjært epleskiver i ulike størrelser, er tørketid ulikt for skivene. Noen skiver er etter hvert ferdig tørket mens andre skiver må tørke noe timer til. En mandolin er et meget praktisk kjøkkenredskap som du kan bruke til å rive, skive eller strimle dine grønnsaker og frukt.

Praktisk kjøkkenutstyr når du skal tørke mat er en mandolin. Helt nødvendig hvis du skal skjære frukt og grønnsaker i skiver.

Du finner mandoliner i ulike prisklasser med ulike funksjoner. Bakeren og kokken har en god kjøpsguide som kan være til hjelp hvis du skal skaffe deg en mandolin.

kjerneutstikker til epler og pærer

Når du skal tørke epler og pærer trenger du en kjerneutstikker til å fjerne kjernene til eplene og pærene. Et praktisk og enkelt kjøkkenredskap som er rimelig og greit å ha.

En kjerneutstikker er en del av kjøkkenutstyr som jeg bruker hyppig når jeg tørker mat.
blender med herdet glass

Skal du lage fruktruller, yoghurtruller og supper, da trenger du en blender til å mose maten til en flytende masse. Hvis du skal mose varm mat trenger du en blender som har herdet glass slik at beholderen ikke sprekker ved høye temperaturer. Du kan selvfølgelig også bruke en stavmikser til dette formålet. Jeg har prøvd ut begge deler og får bedre resultater ved å bruk av en blender.

kjøkkenutstyr: blender. Praktisk når du skal tørke mat og trenger å mose suppe eller frukt.

En kraftig blender er også praktisk til å male tørket mat til pulver. Dette gjør jeg blant annet når jeg lager potetmos, glatte supper eller fruktpulver.

Stekepanne med teflonbelegg

Istedenfor å tørke alle ingrediensene til et måltid separat, tørker jeg ofte et helt måltid der ingrediensene er blandet. Under tilberedningen skal du bruke så lite fett som mulig da bruk av fett går utover holdbarhet av maten når det skal tørkes. Derfor er en stekepanne med teflonbelegg lurt siden du trenger svært lite fett når du skal steke ulike mattyper.

Paraflexx bakeunderlag /silikonmatter

Ved tørking av flytende masse trenger du en silikonmatte eller paraflexx bakeunderlag. Noen bruker bakepapir men jeg har dårlig erfaring med dette. Yoghurtruller, supper og fruktruller kan sette seg fast på bakepapiret. Tørket mat fjernes lett fra silikonmatter.

Et paraflexx bakeunderlag er gjenbrukbart (mine er fortsatt fine etter flere år hardt bruk) og gjør tørking av mat til en enkel sak. Det finnes sikkert flere typer silikon underlag på markedet. På bildet ser du et excalibur paraflexx bakunderlag som jeg har god erfaring med.

Hakketilsats stavmikser- kjekt å ha

Da jeg kjøpte min stavmikser for mange år siden, fulgte det med en hakketilsats. Og den er helt super! I mange matretter bruker jeg både hakket chili, hvitløk og ingefær. Det er ikke noe moro å kutte disse grønnsakene for hånd og derfor er det praktisk med en hakketilsats til stavmikseren. Det er verdt å undersøke om det finnes et slik innsats til din stavmikser.

Diverse kjøkkenutstyr

Kjøkkenutstyret jeg beskriver nå har de fleste allerede liggende på kjøkkenet. En slikkepott er praktisk til å fordele saus og flyttende masse med over tørkebrettene. En kjøkkenvekt er helt nødvendig når du skal fordele maten i porsjoner. En potetskreller er lett i bruk når du skal skrelle grønnsaker og frukt. En eggedeler bruker jeg til å kjære sopp og jordbær. Et dørslag trenger du til å skylle maten og en salatslynge kan i noe tilfeller være praktisk til å tørke maten med (f.eks. spinatblader og ferske krydder). Måleskjeer i ulike størrelser og en målebeger bruker jeg også hyppig under matlagingen.

Jeg håper at informasjonen er nyttig og til god hjelp til å komme i gang med tørking av hjemmelaget turmat.

Nyttige lenker