Couscous salat med grønnsaker, mynte og pinjekjerner

Vi har vært ei uke i fjellene og spiste stort sett varm lunsj på tur. Vi hadde veldig lyst på en kald matrett til lunsj og derfor prøvde vi ut denne salaten. Couscous salat er enkel å lage og har en forfriskende smak. Salaten smaker enda bedre på varme dager og er absolutt en matrett jeg anbefaler å prøve ut! Ved å tilsette olivenolje og pinjekjerner øker du kaloriinntak som trenges på lengre turer.

Rehydrering med kaldt vann

Vi blandet couscous salaten med kaldt vann før vi dro på tur og den var ferdig rehydrert når det var tid for lunsj. For å kunne rehydrere maten mens du går tur, er det en forutsetning at du bruker en termokopp eller lignende med skrulokk for å unngå matsøl i sekken under rehydreringsprosessen. Couscous er allerede ferdigtørket når du kjøper den i butikken og rehydreres veldig fort, også med kaldt vann.

Pinjekjerner

For å tilføre salaten ekstra energi og smak er det godt å ta med en pose med ferdig ristede pinjekjerner. Pinjekjerner er store frø fra konglen på spesielle furutrær som vokser ved Middelhavet. Pinjekjerner er rike på jern, proteiner, flerumettet fett og sink. De har også et høyt innhold av vitamin E, tiamin, jern, kalium, magnesium, kopper og fosfor. Pinjekjerner er i tillegg en kilde til riboflavin, niacin, folat og kostfiber (kilde frukt.no).

Grønnsakene jeg brukte i denne lunsjen hadde jeg allerede tørket tidligere, så da var det bare å blande alle ingrediensene og pakke lunsjen ned i en ziplockpose. Både pinjekjernene og olivenoljen tok vi med separat. Etter at maten var ferdig rehydrert, blandet vi inn pinjekjernene og olivenoljen.

Mojito mynte

I min kjøkkenhage dyrker jeg mojito mynte. Planten kommer hvert år tilbake og er lett å dyrke og å tørke men kan også kjøpes i de fleste innvandrerbutikker. Har du en annen type mynte, kan det selvfølgelig også brukes. Krydder tørkes på lav temperatur (40 grader) for å beholde smaken. Tørketid til Mojito mynte er omtrent 4 timer.

ingredienser til 1 person
  • 1 dl fullkorn couscous
  • 9 gr. tørkede små tomater
  • 4 gr. tørket augurk
  • 5 gr. tørket rødløk
  • 4 gr. tørket rød eller grønn paprika
  • 2 ts grønnsaksbuljong pulver
  • 2 ts (mojito) mynte, knust
  • 1 ss olivenolje
  • En pose ristede pinjekjerner (30 gr.)
Tilberedening og Oppbevaring

Informasjon og veiledning om hvordan du tørker alle grønnsaker finner du her.

Bland alle ingrediensene utenom pinjekjerner og olivenolje og oppbevar blandingen i en ziplockpose, lufttett beholder eller vakuumpose for å forlenge holdbarhet. Olivenolje kan du ta med i en liten reiseflaske.

på tur

Bland 300 til 350 ml kaldt vann og salat blandingen i en termokopp eller mattermos og rør godt. Etter 1,5 timer er maten rehydrert. Rør godt igjen og bland in olivenolje og pinjekjerner. Maten er klar til å spise!

Næringsinnhold

Her får du en oversikt over næringsinnhold og kostnader til innkjøp av ingrediensene. Ingrediensene er kjøpt inn i juli og august 2022. Alle ingrediensene utenom grønnsaksbuljong og mynte er med i prisberegningen.

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Couscous salat18,755,812,136,6671,553,10