Viltgryte med elgskav

Viltgryte på tur er digg! Viltgryte har masse kalorier og er veldig smaksrik. Elgskav og reinsdyrskav egner seg godt til tørking siden kjøttet er veldig magert. Jeg har tilpasset oppskriften såpass slik at du kan tørke matretten i en mattørker. Jeg har for eksempel kuttet ut bruk av fløte og andre melkeprodukter. Istedenfor tilsetter jeg Nido melkepulver fra Nestlé når maten er ferdig tørket. På denne måten får du allikevel en kremaktig konsistens på gryteretten.

Pris hjemmelaget viltgryte med elgskav – 52 nok per porsjon

Jeg var litt nysgjerrig om denne hjemmelaget viltgryte skulle bli dyrt, eller om prisen var overkommelig. Jeg handlet alle ingrediensene hos Kiwi. Kostnader for krydder tok jeg ikke med i prisberegningen. Ikke heller har jeg tatt med kostnader for energiforbruk. Dato for innkjøp var mai 2022.

Hvis du kjøper frysetørket viltgryte i en butikk, er prisen mellom 115 nok og 130 nok per porsjon. Her er det tydelig at en sparer mye penger ved å lage sin egen turmat.

Næringsinnhold

Også har jeg sett på næringsinnhold til hjemmelaget viltgryte med elgskav. Jeg kan konkludere at det er en mettende middag med nok kalorier, proteiner og fiber. Alt dette uten tilsetningsstoffer!

  • Kalorier: 507
  • proteiner: 35
  • Fett: 7
  • Karbohydrater: 64
  • Fiber: 13

Kutting av grønnsakene

Terningkutter fra kenwood

Jeg er så heldig at jeg eier en Kenwood Kjøkkenmaskin. For en stund siden kjøpte jeg et tilbehør som kutter grønnsaker i terninger som er 1×1 cm. Jeg brukte dette tilbehøret til å kutte sellerirot, gulrøtter og løk i denne turmiddagen. Størrelse på terningene var passe store og dehydrering av grønnsakene fungerte bra, altså terningene var ikke for store ift tørkeprosessen.

Kenwood terningkutter som er veldig praktisk til å kutte grønnsaker som skal tørkes i en mattørker.

Tørking av maten i to omganger

Denne matretten har jeg tørket i to omganger da potetmos krever litt mer plass i mattørkeren. I tillegg tørkes sausen og potetmosen på to forskjellige temperaturer.

Ingredienser til 4 personer

ingrendienser saus
  • 175 gr. gul løk (en stor eller to små), kuttet i små biter
  • 280 gr. gulrøtter kuttet i små terninger
  • 175 gr. sellerirot kuttet i små terninger
  • 150 gr. aromasopp skjæret i skiver
  • 400 gr. elgskav
  • 1 ts kokosolje
  • 12 knuste einebær
  • 1 ts viltkrydder
  • 500 ml kjøttbuljong – magert (fra terning)
  • 1 ts timian
  • 8 ss tørrmelk fra Nido (melkepulver)
  • Tyttebærsyltetøy etter smak
  • salt og pepper etter smak
tilberedning av sausen
  • Kok opp kjøttbuljong og tilsett gulrøtter og sellerirot.
  • Bruk kokosolje til å steke elgskav i en stekepanne med teflonbelegg til kjøttet er mør. Krydrer elgskavet med knust einebær, viltkrydder, salt og pepper mens du steker kjøttet. Ta kjøttet ut av stekepanne og tilsett kjøttet til gryten med grønnsaker.
  • Bruk samme fett som du brukte til å steke elgkjøttet med og stek løk og sopp til soppen begynner og miste van. Hell over stekt løk og sopp i gryten med grønnsaker og kjøtt.
  • La viltgryten småputre i 15 minutter eller til gulrøttene og sellerirot er møre. Rør inn tyttebærsyltetøy etter smak.
  • Hvis sausen er litt tynn, kan du blande 2 ss hvetemel med litt kaldt vann og tilsette dette til sausen. På denne måten får du en litt mer tykkere saus og er det enklere å fordele sausen over tørkebrettene.
tørking av sausen
  • Fordel sausen i et jevnt lag over 3 eller flere alle tørkebrett med tørkeark.
  • Temperatur: 63 °c
  • Tørketid: 7-8 timer
ingredienser Potetmos
  • 1 kg ferdig skrelte poteter
  • 300-500 ml grønnsaksbuljong
  • salt og pepper etter smak
Tilberedning av potetmosen
  • Kok potetene ferdig. Lag en stappe med buljong. Tilsett såpass mye buljong at stappen ikke blir for tykk og at det er lett å spre den jevnt ut over tørkebrettene. Jeg brukte en blender for å få en jevn stappe.
tørking av potetmosen
  • Spre potetstappe i et jevnt lag over alle 5 eller flere tørkebrett med tørkeark
  • Temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 7-9 timer. Det er lurt å snu potetstappen etter omtrent 5 timer, slik at også undersiden får god mulighet til å tørke.
  • Når stappen er ferdig tørket og kjølt ned, maler du potetstappe til pulver med en blender.

Oppbevaring av viltgryte med elgskav

Fordel viltsausen og potetstappen over 4 lufttette beholdere, ziplock poser eller vakuumposer. Tilsett 2 ss (15 gr.) tørrmelk fra Nido til hver porsjon. For lang holdbarhet fryser jeg posene ned.

Rehydrering av viltgryten på tur

Kok opp 350 ml per porsjon og bland vann med med maten i ei gryte eller termokopp. Rør godt. Sett gryten eller termokoppen i en sovepose og vent 15 til 20 minutter, rør godt igjen. Jeg foretrekker å tilsette en kladd smør de siste 5 minuttene for å få mer kalorier og en fyldigere smak. Når maten er ferdig rehydrert, rører du godt igjen før du skal spise. På denne siden kan du lese mer om rehydrering av turmat når du er på tur.

Vel bekommen på tur!!