Har du vurdert å prøve deg på fruktruller som også kalles fruktlær? Aldri hørt om dette før? Eller har du laget mange av dem og er på jakt etter nye og spennende oppskrifter? Da lønner det seg å lese videre!
Digg og sunn tursnack
Fruktruller er lett å lage og et meget sunn mellommåltid. Fruktruller er laget av frukt som først er kjørt til en jevnt pure´ med en blender for etterpå å tørke pureen i en mattørker eller dehydrator. På engelsk kalles denne deilige tursnacken ´fruitleather´ på grunn av den læraktige tekstur.
Rullene er proppfulle av vitaminer og mineraler. Avhengig av hvilken frukt du bruker inneholder de også fiber. På tur gir denne snack en liten boost når det trenges. Ved å tilsette havre, knuste nøtter, frø, chiafrø eller kokosflak får fruktrullene ekstra kalorier som de fleste setter stor pris på når de er fysisk aktive. Siden barna elsker fruktruller, er de også et godt alternativ for snop!
Rett til oppskriftene
Hvis du vil hoppe over veiledningen samt råd og tips om tørking av fruktruller, kan du hoppe rett til opskrifter for fruktruller.
Hvilken frukt egner seg til å lage fruktruller
Moden frukt inneholder mer pektin og egner seg bedre til å lage fruktruller enn umoden frukt. Hvis frukten inneholder for lite pektin har rullene en tendens til å sprekke i stedet for at de blir læraktige. Dette kan løses ved å blande frukt med lite pektin med frukt som banan eller eplesyltetøy. Også er det mulig å koke fruktmassen inn til den får en mer tykkere konsistens. men husk at det går på bekostning av vitaminene. Jeg bruker både frukt som er fryst ned, samt fersk frukt. Eksempler på frukt som kan brukes:
- Blåbær
- Bringebær
- Jordbær
- Ananas
- Bananer
- Kiwier
- Mango
- Sitrusfrukt kun i kombinasjon med annen frukt
- Nektariner
- Pærer
- Epler
- Druer
Søtning
Når du tørker fruktpuré, blir smaken søtere og mer intens og derfor er det ikke alltid nødvendig å tilsette søtning. Men hvis du synes at fruktmassen ikke er søt nok, kan du tilsette sukker, honning, lønnesirup eller annen søtningsstoff.
Gjør fruktlær spennende med krydder, nøtter og frø
For å få en mer spennende smak kan det også tilsettes kanel, vanilje, mynte, ingefær mm. Her er det bare fantasien som setter grense. Du kan lage fruktruller fra en type frukt, eller kombinere flere fruktsorter.
Eksempler
- Krydder – For å få spennende smaker, eksempler er kanel, ingefær, kardemomme, pepper, vanilje mm
- Nøtter og frø – for mer næringsrike fruktruller kan du tilsette både knuste nøtter og ulike typer frø, samt kokos flakk
- Sitronsaft – når du bruker frukt som mango, pærer, kiwier, epler eller bananer er det lurt å tilsette sitronsaft for å unngå misfarging under tørkeprosessen.
Hvordan tørke fruktruller
Ha alle ingredienser i en blender og kjør ingrediensene til en jevn puré. Fordel massen i et tynt og jevnt lag mellom 3 til 5 mm over tørkebrett med paraflexx bakeunderlag og tørk puréen på angitt temperatur og tid. Fruktlær er ferdig tørket når det kjennes læraktig ut. Hvis du trykker med fingeren på massen, og du ser fortsatt fingeravtrykket, da er det ikke tørr nok. Fruktlæret skal ikke kladde når du fjerner tørkearket. Har du tørket fruktmassen for lenge og sprekker det opp? Da kan du spraye litt vann med en sprayflaske over massen og la de trekke inn i 15 minutter. Alternativ er å la fruktlæret stå i rommet til det myker opp.
Oppbevaring
Når fruktlæret er ferdig tørket, kan du enten rulle det opp og kjære det i passe store biter. Også kan du klippe fruktlæret i remser og rulle det sammen. Det er sistnevnte metoden som jeg foretrekker mest. For å unngå at fruktrullene klister seg sammen under oppbevaring kan du legge bakepapir på fruktlæret før det klippes i reimer og rulles sammen. Oppbevaring i lufttette bokser.
Holdbarhet
Vanligvis er fruktruller ganske lenge holdbar hvis de oppbevares riktig. Ved bruk av nøtter, frø, havre, kokos flakk mm. blir holdbarhet betydelig kortere. Jeg har aldri klart å teste ut holdbarhet, da fruktrullene er såpass populære hos oss at de blir spist før de rekker å gå ut av dato!
Oppskrifter fruktruller
Her får du alle oppskrifter til fruktruller eller fruktlær som jeg har prøvd ut så langt.
Bringebær og mango
Ingredienser
- 400 gr. Frosne bringebær, tinet
- 400 gr. mango (uten stein og skall)
tørking
- 57 °c
- 6-9 timer
- 3 brett
Slik gjør du
Ha mango og bringebær i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Ananas med kokosflak
Ingredienser
- 2 små bokser med ananasringer uten saft
- 10 gr. kokos flakk
- topping: 10 gr. kokos flakk
tørking
- 57 °c
- 7-9 timer
- 1 brett
Slik gjør du
Ha anans og kokos flakk i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over et tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Knus kokos flakk til toppingen i små biter og strø over puréen.
Røde druer med mango og chiafrø
Ingredienser
- 250 gr. røde druer
- 150 gr. mango
- 2 ts chiafrø (8 gr.)
- 1/8 ts kardemomme
- 1/8 ts kanel
- 20 ml sitronsaft
- 2 ts revet sitronskall (økologisk)
tørking
- 57 °c
- 7-9 timer
- 2 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser I en blender kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 2 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Jordbær og vanilje
Ingredienser
- 400 gr. frosne jordbær – tinet
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ts vanilje ekstrakt
- Honning etter smak
tørking
- 57 °c
- 4-6 timer
- 2 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser I en blender kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 2 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Eple med eplesyltetøy og valnøtter
Ingredienser
- 1 eple (150 gr.)
- 100 gr. (hjemmelaget) eplesyltetøy
- 1 ts revet sitronskall (økologisk)
- 1/4 ts kanel
- Topping: 30 gr. knuste valnøtter
tørking
- 57 °c
- 6-9 timer
- 1 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser utenom valnøtter i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Strø valnøttene over fruktmasse.
Kiwier
Ingredienser
- 3 kiwier (250 gr.)
- 1 ss sitron
- honning etter smak
tørking
- 57 °c
- 6-8 timer
- 1 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Jordbær med banan og chiafrø
Ingredienser
- 1 banan (150 gr. uten skall)
- 200 gr. frosne jordbær, tinet
- 1 ss sitron
- 2 ss chiafrø
tørking
- 57 °c
- 8-12 timer
- 1 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Mango med ingefær og kokos flakk
Ingredienser
- 1 mango (270 gr. uten stein og skall)
- 5 gr. revet ingefær
- 15 gr. kokos flakk, knust i små biter
tørking
- 57 °c
- 7-9 timer
- 1 brett
Slik gjør du
Ha alle ingredienser i en blender utenom kokos flakk og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Strø kokos flakk over fruktmassen.
Eplesyltetøy og blåbær
Ingredienser
- 300 gr frosne blåbær, tinet
- 300 gr (hjemmelaget) eplesyltetøy
tørking
- 57 °c
- 4-7 timer
- 4-5 tørkebrett
Slik gjør du
Ha blåbær er og eplesyltetøy i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over alle tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.