Fruktruller

Har du vurdert å prøve deg på fruktruller som også kalles fruktlær? Aldri hørt om dette før? Eller har du laget mange av dem og er på jakt etter nye og spennende oppskrifter? Da lønner det seg å lese videre!

Digg og sunn tursnack

Fruktruller er lett å lage og et meget sunn mellommåltid. Fruktruller er laget av frukt som først er kjørt til en jevnt pure´ med en blender for etterpå å tørke pureen i en mattørker eller dehydrator.  På engelsk kalles denne deilige tursnacken ´fruitleather´ på grunn av den læraktige tekstur. 

Fruktruller eller fruktlær er deilige tursnacks og et sunt alternativ for snop. Her får du Spennede oppskrifter.
Fruktruller eller fruktlær er digg og em god alternativ for snop!

Rullene er proppfulle av vitaminer og mineraler. Avhengig av hvilken frukt du bruker inneholder de også fiber. På tur gir denne snack en liten boost når det trenges. Ved å tilsette havre, knuste nøtter, frø, chiafrø eller kokosflak får fruktrullene ekstra kalorier som de fleste setter stor pris på når de er fysisk aktive. Siden barna elsker fruktruller, er de også et godt alternativ for snop!

Rett til oppskriftene

Hvis du vil hoppe over veiledningen samt råd og tips om tørking av fruktruller, kan du hoppe rett til opskrifter for fruktruller.

Hvilken frukt egner seg til å lage fruktruller

Moden frukt inneholder mer pektin og egner seg bedre til å lage fruktruller enn umoden frukt. Hvis frukten inneholder for lite pektin har rullene en tendens til å sprekke i stedet for at de blir læraktige. Dette kan løses ved å blande frukt med lite pektin med frukt som banan eller eplesyltetøy. Også er det mulig å koke fruktmassen inn til den får en mer tykkere konsistens. men husk at det går på bekostning av vitaminene. Jeg bruker både frukt som er fryst ned, samt fersk frukt. Eksempler på frukt som kan brukes:

  • Blåbær
  • Bringebær
  • Jordbær
  • Ananas
  • Bananer
  • Kiwier
  • Mango
  • Sitrusfrukt kun i kombinasjon med annen frukt
  • Nektariner
  • Pærer
  • Epler
  • Druer

Søtning

Når du tørker fruktpuré, blir smaken søtere og mer intens og derfor er det ikke alltid nødvendig å tilsette søtning. Men hvis du synes at fruktmassen ikke er søt nok, kan du tilsette sukker, honning, lønnesirup eller annen søtningsstoff.

Gjør fruktlær spennende med krydder, nøtter og frø

For å få en mer spennende smak kan det også tilsettes kanel, vanilje, mynte, ingefær mm. Her er det bare fantasien som setter grense. Du kan lage fruktruller fra en type frukt, eller kombinere flere fruktsorter.

Eksempler

  • Krydder – For å få spennende smaker, eksempler er kanel, ingefær, kardemomme, pepper, vanilje mm
  • Nøtter og frø – for mer næringsrike fruktruller kan du tilsette både knuste nøtter og ulike typer frø, samt kokos flakk
  • Sitronsaft – når du bruker frukt som mango, pærer, kiwier, epler eller bananer er det lurt å  tilsette sitronsaft for å unngå misfarging under tørkeprosessen.

Hvordan tørke fruktruller

Ha alle ingredienser i en blender og kjør ingrediensene til en jevn puré. Fordel massen i et tynt og jevnt lag mellom 3 til 5 mm over tørkebrett med paraflexx bakeunderlag og tørk puréen på angitt temperatur og tid. Fruktlær er ferdig tørket når det kjennes læraktig ut. Hvis du trykker med fingeren på massen, og du ser fortsatt fingeravtrykket, da er det ikke tørr nok. Fruktlæret skal ikke kladde når du fjerner tørkearket. Har du tørket fruktmassen for lenge og sprekker det opp? Da kan du spraye litt vann med en sprayflaske over massen og la de trekke inn i 15 minutter. Alternativ er å la fruktlæret stå i rommet til det myker opp. 

Oppbevaring

Når fruktlæret er ferdig tørket, kan du enten rulle det opp og kjære det i passe store biter. Også kan du klippe fruktlæret i remser og rulle det sammen. Det er sistnevnte metoden som jeg foretrekker mest. For å unngå at fruktrullene klister seg sammen under oppbevaring kan du legge bakepapir på fruktlæret før det klippes i reimer og rulles sammen. Oppbevaring i lufttette bokser.

Holdbarhet

Vanligvis er fruktruller ganske lenge holdbar hvis de oppbevares riktig. Ved bruk av nøtter, frø, havre, kokos flakk mm. blir holdbarhet betydelig kortere. Jeg har aldri klart å teste ut holdbarhet, da fruktrullene er såpass populære hos oss at de blir spist før de rekker å gå ut av dato!

Oppskrifter fruktruller

Her får du alle oppskrifter til fruktruller eller fruktlær som jeg har prøvd ut så langt.


Bringebær og mango

Ingredienser
  • 400 gr. Frosne bringebær, tinet
  • 400 gr. mango (uten stein og skall)
tørking
  • 57 °c
  • 6-9 timer
  • 3 brett
Slik gjør du

Ha mango og bringebær i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

Oppskrift fruktruller av mango og bringebær som skal tørkes i en dehydrator eller mattørker.
før tørking
Fruktlær av mango bringebær som er ferdig tørket i en tørkemaskin eller dehydrator. Her finner du gode oppskrifter.
etter tørking

Ananas med kokosflak

Ingredienser
  • 2 små bokser med ananasringer uten saft
  • 10 gr. kokos flakk
  • topping: 10 gr. kokos flakk
tørking
  • 57 °c
  • 7-9 timer
  • 1 brett
Slik gjør du

Ha anans og kokos flakk i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over et tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Knus kokos flakk til toppingen i små biter og strø over puréen.

Oppskrift fruktruller laget av ananas og kokos flakk. Fantastisk tursnack og lett å tørke i en dehydrator eller mattørker.
Før tørking
Fruktlær av ananas og kokos som er ferdigtørket i en tørkemaskin eller dehydrator. Her får du oppskrift og veiledning hvordan du skal gå fram.
Etter tørking

Røde druer med mango og chiafrø

Ingredienser
  • 250 gr. røde druer
  • 150 gr. mango
  • 2 ts chiafrø (8 gr.)
  • 1/8 ts kardemomme
  • 1/8 ts kanel
  • 20 ml sitronsaft
  • 2 ts revet sitronskall (økologisk)
tørking
  • 57 °c
  • 7-9 timer
  • 2 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser I en blender kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over  2 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

Oppskrift fruktruller laget av røde druer, mango og chiafrø. En deilig og sunn snack på tur.
før tørking
Ferdig tørket fruktlær laget av røde druer, Mago og chiafrø. Fruktlæret er tørket i en tørkemaskin eller mattørker.
etter tørking

Jordbær og vanilje

Ingredienser
  • 400 gr. frosne jordbær – tinet
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts vanilje ekstrakt
  • Honning etter smak
tørking
  • 57 °c
  • 4-6 timer
  • 2 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser I en blender kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over  2 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

Oppskrift fruktruller som er laget av jordbær og vaniljesukker. Smaken er himmelsk!
Før tørking
Etter tørking

Eple med eplesyltetøy og valnøtter

Ingredienser
  • 1 eple (150 gr.)
  • 100 gr. (hjemmelaget) eplesyltetøy
  • 1 ts revet sitronskall (økologisk)
  • 1/4 ts kanel
  • Topping: 30 gr. knuste valnøtter
tørking
  • 57 °c
  • 6-9 timer
  • 1 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser utenom valnøtter i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over 1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Strø valnøttene over fruktmasse.

Oppskrift fruktruller laget av epler med eplesyltetøy og valnøtter. En digg tursnack som er sunn og metter godt.
før tørking
Ferdig tørket fruktlær laget av epler, eplesyltetøy og valnøtter og tørket i en dehydrator eller mattørker.
etter tørking

Kiwier

Ingredienser
  • 3 kiwier (250 gr.)
  • 1 ss sitron
  • honning etter smak
tørking
  • 57 °c
  • 6-8 timer
  • 1 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over  1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

En enkel oppskrift til fruktruller laget av kiwier. Super forfriskende smak og en herlig tursnack.
før tørking
Ferdig tørket fruktlær laget av kiwier og tørket i en tørkemaskin eller dehydrator.
Etter tørking

Jordbær med banan og chiafrø

Ingredienser
  • 1 banan (150 gr. uten skall)
  • 200 gr. frosne jordbær, tinet
  • 1 ss sitron
  • 2 ss chiafrø
tørking
  • 57 °c
  • 8-12 timer
  • 1 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser i en blender og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over  1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

Oppskrift fruktruller laget av jordbær, banan og chiafrø. Metter godt og smaker supert. Den perfekte tursnack for store og små.
før tørking
Ferdig tørket fruktlær laget av jordbær, banan og chiafrø og tørket i en tørkemaskin.
etter tørking

Mango med ingefær og kokos flakk

Ingredienser
  • 1 mango (270 gr. uten stein og skall)
  • 5 gr. revet ingefær
  • 15 gr. kokos flakk, knust i små biter
tørking
  • 57 °c
  • 7-9 timer
  • 1 brett
Slik gjør du

Ha alle ingredienser i en blender utenom kokos flakk og kjør til en jevn puré. Fordel fruktmassen over  1 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag. Strø kokos flakk over fruktmassen.

Oppskrift fruktruller med mango, ingefær og kokos flakk. Dette er min favoritt fruktrull, smaken er eksotisk og spennende!
før tørking
Ferdig tørket fruktlær laget av mango, ingefær og kokos flakk og tørket i en dehydrator eller mattørker.
etter tørking

Eplesyltetøy og blåbær

Ingredienser
  • 300 gr frosne blåbær, tinet
  • 300 gr (hjemmelaget) eplesyltetøy
tørking
  • 57 °c
  • 4-7 timer
  • 4-5 tørkebrett
Slik gjør du

Ha blåbær er og eplesyltetøy i en blender og kjør ingredienser til en jevn puré. Fordel fruktmassen over alle tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

Oppskrift fruktruller med blåbær og hjemmelaget  eplesyltetøy.
Før tørking
Ferdig tørket fruktlær  av blåbær og hjemmelaget eplesyltetøy, tørket i en mattørker eller tørkemaskin.
Etter tørking

Tilbake til toppen