Riktig lagring av tørket mat er viktig for lang holdbarhet. Hvor lenge maten holder seg bra, er avhengig av forskjellige faktorer.
- Fukt – maten skal være helt tørr før det skal lagres.
- Lys – maten skal oppbevares i et mørkt rom eller skap og skal ikke utsettes for lys.
- Oxygen – påvirker holdbarhet og maten skal helst pakkes ned i vakuumposer, lufttette beholdere eller norgesglass.
- Temperatur – maten skal oppbevares i et kjølig rom med stabil temperatur.
Hygiene
God hygiene under tilberedning er viktig. Ferske ingredienser skal vaskes godt før tilberedning og en skal bruke ren kjøkkenutstyr og jobbe på en ren kjøkkenbenk.
Maten skal være helt tørr før lagring
Før en pakker ned tørket mat, skal det være helt tørr. Hvis maten ikke er tørket ordentlig, kan det oppstå mugg ved oppbevaring.
Maten skal kjøles ned før lagring
Ikke pak ned maten rett etter at du har tatt maten ut av tørkemaskinen. Før maten pakkes ned skal det være avkjølt.
Ulike metoder for å pakke ned tørket mat
Det er forskjellige måter på hvordan tørket mat kan pakkes ned
- Vakuumposer
- Norgesglass
- Lufttett beholder
- Ziplock poser
Tørket frukt og grønnsaker
Tørket frukt og grønnsaker lagrer jeg i Norgesglass. Den første uke etter tørkingen, rister jeg regelmessig glasset for å sjekke om frukt eller grønnsakene klistrer seg sammen eller om det dannes kondens (da er maten tørket for kort og skal den tilbake i mattørkeren).
Fruktruller
For å oppbevaring av fruktruller bruker jeg lufttette beholdere. Hvis fruktrullene er tørre nok, er de minst holdbar fra 6 måneder opp til et år. Blåbærrullene som jeg laget i november 2021 var fortsatt helt fine i oktober 2022, da spiste jeg den siste fruktrull.
Lagring av tørkede måltider ved bruk av ziplockposer
Hele måltider kan du pakke ned i ziplock poser og fryse ned fram til du drar på tur. Når du bruker ziplock poser får du ikke fjernet all oxygen og da er det usikker hvor lenge holdbarhet er. Fryser du posene ned, så holder maten seg lenge, og holdbarhet kan variere fra 3 måneder til opp til et år.
Lagring av tørkede måltider ved å vakuumpakke posene
Den sikreste metode er å vakuumpakke måltidene dine. Men skal du bruke maten lenger fram i tid, da anbefaler jeg allikevel å fryse ned posene fram til du skal på tur (jeg liker å være på den sikre siden). Vakuumpakket turmat holder seg også bedre når du er på lengre overnattingsturer. Her kan du lese hvordan du kan vakuumpakke turmat uten at vakuumposene punkterer.
Plassering av nedpakket tørket mat
Om maten er oppbevart i norgesglass, lufttette bokser eller vakuumposer skal det alltid lagres mørkt og kjølig.
Fett og meieriprodukter påvirker holdbarhet
Når du bruker fett i maten påvirker det tørkeprosessen og holdbarhet, i tillegg kan maten bli harsk ved oppbevaring. Derfor bruker jeg en teflon stekepanne til steking av grønnsaker og kjøtt slik at jeg trenger svært lite fett til stekingen. Jeg bruker helst magert kjøtt i turmaten. Bruker jeg meieri produkter, da velger jeg lettversjonen. Og alle matretter som innholdet meieriprodukter eller litt mer fett (f.eks. laks) fryser jeg uansett ned, om de er vakuumpakket eller ikke.
Holdbarhet av ulike typer tørket mat
Holdbarhet på ulike typer tørket mat er forskjellig og påvirkes av hvordan det er pakket ned, hvordan maten er tilberedt og hvor mye fett det er brukt samt om det inneholder meieriprodukter.
- Tørket frukt: opp til 1 år
- Tørkede grønnsaker: 1 år eller lenger
- Mager kjøtt og fisk: skal fryses ned fram til du skal på tur. Vakuumpakket holder det seg opp til 12 måneder i fryseren. Kjøtt og fisk skal alltid gjennomstekes før tørking.
- pasta og ris: 1 år eller lenger
Oppbevaring av et måltid som består av ulike ingredienser
Hvis et måltid består av ulike ingredienser, bestemmer den ingrediens med kortest holdbarhet hvor lenge måltidet kan oppbevares.