Tomatsuppe er en matrett som er enkelt å lage og godt på tur. Mine barn elsker denne suppen og jeg har laget suppen utallige ganger. Denne suppen er ekstra smaksrik da jeg tilsetter vanligvis et par kladd grønn pesto. Siden pesto inneholder mye fett, har jeg redusert mengde i denne omgangen. Jeg pleier også å tilsette matfløte, men det har jeg utelatt siden matfløte også inneholder mye fett. Derfor tilsetter jeg melkepulver når suppen er ferdig tørket for å få en mer kremaktig konsistens. For å øke antall kalorier, kan du tilsette tørket makaroni og ekstra tørkede grønnsaker etter behov. Tørket tomatsuppe ser ut som fruktlær, og jeg kjører suppen i en blender etter at den er ferdig tørket. Hvis du ønsker en vegetar versjon, kan du erstatte kyllingbuljong med grønnsaksbuljong.
Pris per porsjon: 25,55 nok
Alle ingredienser (utenom melkepulver) har jeg kjøpt hos Kiwi i juli 2022. Prisen er inkludert melkepulver og ekskludert evt. tilbehør som ekstra grønnsaker. Strømforbruk er ikke med i prisberegningen.
Ingredienser til 4 personer
- 2 bokser knuste tomater (800 gr.)
- 100 gr. fullkorn makaroni
- 850 gr. ferske tomater, skjæret i båter
- 1,5 løk (omtrent 250 gr.), grovhakket
- 5 hvitløksbåter, presset
- 1 ts kokosolje
- 1 terning grønnsaksbuljong
- 1,5 terning kyllingbuljong (erstatt med grønnsaksbuljong hvis du ønsker en vegetar variant)
- 200 ml vann
- 35 gr. grønn pesto
- smak til med salt og pepper
Slik gjør du
Kok Makaroni følgens anvisning på pakken. Spre makaronien ut over et tørkebrett og tørk på 57 grader i omtrent 6 timer.
Stek løk og hvitløk i kokosolje til løken er blank. Bland i tomatene, knuste tomater og vann og la suppe småkoke i 10-15 minutter til tomatene er møre/myke.
Når suppe er ferdigkokt, tilsetter du pesto. Kjør suppen glatt i en blender eller med en stavmikser. Ha suppen tilbake i gryten og smak til med salt og pepper.
Tørking av tomatsuppe
Fordel suppe i et jevnt lag over 5 tørkebrett med tørkeark.
- Temperatur: 57 grader
- Tørketid: 9 til 11 timer
Blender
Når suppe er ferdigtørket, bruker jeg en blender til å lage pulver av suppen. Det er enklere å pakke ned og rehydrere suppen når den er malt til pulver. Etter tørkeprosessen veier tomatsuppepulveret omtrent 174 gram.
Oppbevaring
Fordel både suppen og makaronien over 4 lufttette ziplock poser. Tilsett 1 spiseskje melkepulver til hver porsjon. For lang holdbarhet skal suppen fryses ned og eventuelt vakuumpakkes. Pestoen i suppen forkorter holdbarhet.
Rehydrering
Put suppepulveret i en gryte, mattermos eller termokopp med lokk. Tilsett 400 ml kokt vann per porsjon og rør godt. Sett gryte eller termokoppen i en sovepose eller pakk den inn i en dunjakke. Suppen skal være ferdig rehydrert etter 15 til 20 minutter. Rør godt når suppen er ferdig. Hvis du synes at du suppen er litt for tykk da kan du tilsette mer kokt vann.
Næringsinnhold per porsjon
Kalorier | Karbohydrater | Fiber | Proteiner. | Fett |
371 | 52,2 | 10,3 | 14,4 | 11,1 |
Nyttige lenker
- Mye god informasjon om tørking av mat
- Råd og tips når du skal tørke mat