Currygryte

Denne spicy currygryte er vegansk og lett å lage og å tørke i dehyratoren. Den gir varme i kroppen på kalde dager og er veldig smaksrik. Den er full av sunne grønnsaker.

Egentlig brukes det 400 ml kokosmelk til denne retten. Kokosmelk inneholder en del fett som gjør at det er mer vanskelig å tørke samt at det går ut over holdbarhet og maten kan bli harsk. Isteden for kokosmelk har jeg brukt vann, og tilsatt kokosmelkpulver når maten er ferdig tørket og fordelt over lufttett beholdere.

Ingredienser currygryte

  • 300 gr. basmatiris
  • 200 gr. aspargesbønner, del bønnene i 2 eller 3
  • 5 presset hvitløksbåter
  • 35. gr. revet ingefær
  • 250 gr. champignons, skjæres i tynne skiver (1/2 cm)
  • 1 gull løk, finhakket
  • 1 rød paprika, skjæres i små biter
  • 140 gr. gulrøtter, skjæres i tynne skiver (1/2 cm)
  • 3 ss red curry paste
  • 2 ss søt soyasaus
  • 1 ts kokosolje
  • 300 ml vann
  • 1 ss limesaft
  • 2 ts sukker
  • 1 potte koriander, finhakket
  • 4 ss kokosmelkpulver
Ferske ingredienser til currygryte saus. Etter at sausen er ferdig, skal den tørkes i en dehydrator eller tørkemaskin.
Currygryte grønnsaker klar for tilberedning

Slik gjør du

Kok ris etter anvisning på pakken.

Kok opp vann og tilsett aspargesbønner og la det koke i 1 min. avkjøl under kaldt rennende vann og sett til side.

Smelt kokosolje i en stekepanne med teflonbelegg og stek løk, hvitløk og ingefær til løken er blank., etterpå tilsetter du champignons og stek videre til champignons er møre. Tilsett gulrøtter og stek litt til. Tilsett aspargesbønner og paprika og stek litt til. Etterpå tilsetter du red curry paste og la det surre et minutt.

Hell grønnsaksblanding over i en gryte og tilsett vann, søt soyasaus og kok opp. Hvis sausen er litt tynn, kan du blande 1 ss hvetemel i en skål med kaldt vann og tilsetter det sausen. Når sausen har småputret i 5 minutter tilsetter du sukker og limesaft – smak til. Når sausen er ferdig, blander du inn koriander og setter du sausen til side til den er avkjølt.

Tørking i tørkemaskin

  • Fordel risen over 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag
  • Fordel sausen over 3 til 4 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag

Tørketid

Sett alle tørkekbrett i mattørkeren og tørk maten som følgende:

  • Ris tørkes på 63 °c i 4 timer. Risen skal være helt tørr og er hardt når du tar på. Hvis risen ikke er tørr etter 4 timer, tørker du 1 til to timer til.
  • Sausen tørkes også på 57 °c. Sausen skal tørkes i 9 timer. Test underveis og hvis sausen ikke er tørr, tørkes det 1 til 2 timer til.

Sausen ser slik ut når det er tørket:

Deilig turmat: Currygryte saus som er ferdig tørket i en dehydrator.
Slik ser sausen til currygryte ut når det er tørket

Når sausen og ris er ferdig tørket

Når sausen og ris er ferdig tørket skal det avkjøles for å unngå kondens når du lagrer det.

  • Saus: 168 gr, dette er 42 gr. per porsjon
  • Ris 278 gr, dette er 70 gr. per porsjon

Kokosmelkpulver

Fordel sausen og ris over 4 lufttette beholdere/ziplock poser eller 4 poser du kan vakuumpakke. Tilsett 1 ss kokosmelkpulver per porsjon. Jeg har brukt kokosmelkpulver fra Økosjokolade. Du kan blant annet kjøpe kokosmelkpulver på sunkost.no

kokosmelkpulver som brukes til turmat

Rehydrering av currygryte

Kok opp 300 ml vann per porsjon og bland vannet med maten i en gryte eller termokopp og rør godt. Sett koppen eller gryten i en sovepose for å holde på varmen. Etter 15-20 minutter er maten ferdig og klar til å spise.

Praktisk utstyr for å rehydrere mat

GSI fair share mug

Jeg har letet lenge etter noe jeg kan hydrere maten min i, som er lettvekt og enkelt i bruk. Denne koppen er romslig, holder maten varm og har en skrulokk som gjør at maten ikke lekker ut. Du tømmer tørket mat i koppen, tilsetter riktig mengde kokt vann, skru på lokket og setter den i soveposen eller dunjakke. Etter 15 min er maten ferdig. Kan også brukes til å ordne havregrøt om morgenen. Koppen kan blant annet kjøpes på outnorth.no.

Termokopp som brukes til å rehydrere hjemmelaget tørket turmat

Nyttige lenker

Du er her: Hjem » Oppskrifter tørket turmat » Middagsretter » Currygryte