Tørkede epler

På denne siden får du tips hvordan du kan tørke epler i din dehydrator eller mattørker

Tørkede epler, den perfekte turmaten

Tørkede epler har en nydelig og fyldig smak. Hjemme tørkede epler kan ikke sammenlignes med tørkede epler du kjøper i butikken. Når du tørker epler selv, er de frie for tilsetningsstoffer og kjemikalier. Det er et rent naturprodukt fult av næringsstoffer og vitaminer. Og det er ganske enkelt å tørke epler.

Skrelle eller ikke?

Epler jeg plukker rett fra hagen, tørker jeg med skall. Epler fra hagen blir ikke behandlet med sprøytemidler (går jeg utifra) og disse epler er helt økologisk. Men hvis jeg tørker ikke økologiske epler, så skreller jeg eplene. Ikke bare næringsinnhold blir konsentrert, hvis det har blitt brukt sprøytemidler under dyrking, så havner de også konsentrert i dine tørkede epler.

Sitronsaft

Hvis du ønsker å beholde den naturlige hvitfargen eplene har, er det lurt å dyppe hver epleskiver i sitronsaft. Dett gjør at epleskivene ikke blir brune under tørkeprosessen og skal beholde sin fine lyse farge.

variasjon i smak

Det er bare fantasien som setter grensen. Du kan tørke eplene uten å tilsette noe, men du kan også variere ved å tilsette vaniljeekstrakt, kanel, honning, sukker eller søtstoff som stevia.

Et eple om gangen

Det er lurt å behandle et eple om gangen før du kjærer opp den neste. Slik unngår du at eplene blir brune. Jeg bruker en eplekjernefjerner for å fjerne eplekjernene og en mandoline for å skjære eplene i skiver. Dypp epleskivene i sitronsaft før du legger skivene på et tørkerbrett. Pass på at skivene ikke overlapper hverandre. Plasser tørkebrettene i tørkemaskinen.

  • tykkelse av skive: 5 mm
  • tørketemperatur: 57 °c
  • tørketid: 7 til 9 timer

Resultatet

Her ser du resultatet av 19 epler som er tørket, fordelt over 9 tørkebrett. Epleskivene skal være tørre og læraktig etter tørkeprosessen.

Ferdig tørkede epler