Bacalao er en matrett som opprinnelig kommer fra Portugal og er en tomatbasert klippfiskrett med blant annet løk, paprika og olivenolje. Jeg elsker Bacalao og har tilpasset oppskriften slik at matretten kan tørkes i en mattørker og kan rehydreres på tur. Det ble flere forsøk og justeringer underveis, og resultatet er en nydelig hjemmelaget middagsrett som passer perfekt til tur. Siden fettrike måltider ikke kan tørkes i en mattørker, har jeg utelatt olivenolje. Også har jeg byttet ut klippfisk med torsk fra frysedisken. Under mitt første forsøk tørket jeg torsken i litt større biter. Da jeg rehydrerte maten, ble disse fiskebitene fortsatt litt for harde, og derfor har jeg i mitt andre forsøk moset fisken mest mulig. Denne gangen rehydrerte Bacalaoen veldig godt.
Siden olivenolje ikke kan dehydreres, tilsatt jeg en dash olivenolje etter at maten var rehydrert. Resultatet ble en nydelig Bacalao middag på overnattingstur til setra. Maten smakte ekstra godt da vi hadde vært på tur til Lerheimskollen og var skrubbsulten ved ankomst til setra!
Ingrediensene til 2 personer
- 1/2 glass svarte oliven, skjæret is tynne skiver
- 300 gr. torsk
- 500 gr. skrellet poteter i små terninger (1×1 cm)
- 3 gul løk (350 gr.), hakket
- 1 rød chili, finhakket
- 5 hvitløksbåter, finhakket
- 1 boks knuste tomater (400 gr.)
- 1 dl. vann
- 1/2 fiskebuljongterning
- 1 ts røkt paprikapulver
- 1 ts paprikapulver
- 1 ss tomatpure
- 1 ts kokosolje
Slik gjør du
Torsk
Torsk skal være tinet. Krydrer torsken med salt og pepper og damp torsken i 8 minutter til torsken er ferdig. Mos torsken med en gaffel i fine biter og sett til side.
Poteter
Skrell og skjær potetene i små terninger (1×1 cm). Damp potetterninger til de er møre. Skyll potetterninger godt under kald van og sett til side. Jeg brukte et tilbehør til kjøkkenmaskiner fra Kenwood til dette.
Saus
Smelt olje i en stekepanne med teflonbelegg og stek løk, hvitløk og chili til løken er blank. Bland inn røkt paprikapulver, paprikapulver og tomatpure og stek 1 minutt til. Hell blandingen over i en gryte og tilsett 1 dl vann, fiskebuljong, knuste tomater og olivene. La sausen småkoke i 10 til 15 minutter. Trekk gryte fra platen og bland inn torsken. Smak sausen til med salt og pepper.
Tørking i dehydratoren
- Fordel potetterninger over 2 til 3 tørkebrett. Pass på at de ikke overlapper hverandre.
- Fordel sausen i et jevnt lag over 2 til 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.
Tørketid
- Potetterninger: 63 grader i 6 til 8 timer.
- Sausen: 63 grader i 7 til 9 timer.
Oppbevaring
Fordel både sausen og potetterninger over 2 ziplock poser eller lufttette beholdere og frys maten ned for lengre holdbarhet. Du kan også vakuumpakke maten.
Rehydrering av Bacalao på tur
Kok opp 350 ml vann per porsjon. Bland vann og maten i en termokopp, gryte eller mattermos og rør godt. Hvis du bruker en termokopp eller gryte med lite isolasjon, anbefaler jeg å sette termokoppen eller gryten i en sovepose for å holde på varmen. Vent 15 til 20 minutter. Tilsett en dash olivenolje, rør godt igjen og maten er klar til å spise! Smak eventuelt til med salt og pepper.
Bacalao som er rehydrert på tur i en mattermos
Nyttige lenker
- Mye god informasjon om tørking av mat
- Råd og tips når du skal tørke mat