Ovnsretten Shepherd´s pie

Ovnsretten Shepherds´s pai er en ganske populær matrett. Min søsters samboer er fra Storbrittannia og besøkte oss for noen år siden. Samboeren er ganske dyktig på kjøkkenet og serverte oss en kveld Shepherd´s pie. Etter at han var ferdig med kokkeleringen så kjøkkenet ut som et slagmark , men maten smakte såpass godt at det var faktisk verdt det!

Han fortalte at den ovnsretten Shepherd´s pie opprinnelig kommer fra Storbrittannia og dukket opp rundt 1800. For å spare på maten, samlet husmødre restemat i en ovnsform. Når de hadde samlet nok mat, dekket de maten til med potetstappe. Dette gjorde de for å skjule at det var egentlig restemat. Det var som oftest konene til sauebøndene som gjorde dette og derfor kalles det Sheperd´s pie. Opprinnelig ble det brukt sauekjøtt til denne matretten, mens i dag blir det også brukt kjøttdeig av storfe.

Ovnsretten Shepherd´s pai egner seg veldig godt som turmat. Den er smaksrik, varmende og mettende. Jeg har tilpasset oppskriften slik at maten kan både tørkes og rehydreres. I denne oppskriften blir sausen og potetstappen laget og tørket separat, mens det skal blandes når det skal rehydreres. Jeg har også byttet ut lammekjøtt med karbonadedeig da fett mat ikke egner seg til mattørking. Og denne matretten blir ikke laget i ovn.

Ingredienser Saus

  • 400 gr. karbonadedeig (5% fett)
  • 2 gull løk (165 gr. ferdig kuttet i små biter)
  • 6 hvitløksbåter (25 gr. presset)
  • 1 ts smør
  • 400 gr. First Price Amerikansk blanding
  • 2 dl. kjøttbuljong
  • 2 ts tørket Rosemarin
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 2 ss tomatpure
  • 2 ss Worcester sauce

Ingredienser Stappe

  • 730 gr. skrellet mandelpoteter
  • 2 dl. kjøttbuljong
  • 1 dl. lettfløte
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper

Slik gjør du – Stappe

Skrell potetene, og damp potetene ferdige. Bland kjøttkraft, potetene, fløte, salt og pepper og lag en fin stappe.

Slik gjør du – Saus

Smelt smør i en stekepanne og stek kjøttdeig, presset hvitløk og løk til alt er mør og kjøttet gjennomstekt. Bland inn amerikansk blanding og stek 5 minutter til. Tilsett tomatpure, Worshester saus, tørket rosmarin, salt og pepper. Til slutt blander du in kjøttkraften og skal sausen putre på lav varme i 5 til 10 minutter.

Tørking

Når sausen og stappen er ferdige, så skal det tørkes separat. Fordel stappen i et tynt og jevnt lag over 4 tørkebrett og sausen over 3 brett (avhengig av hvilken mattørker du bruker). Bruk en tørkeark på hvert brett.

Plasser alle brett i tørkemaskinen.

  • Temperatur: 63 grader
  • Tørketid sausen: 6-8 timer
  • Tørketid potetstappe: den var etter 6,5 timer helt tørr på oversiden, men fortsatt fuktig på undersiden, har derfor snudd stappe opp ned og tørket 1,5 timer til, totalt 9 timer. En skal altså følge med da tørketid kan variere. Slik ser det ut når maten er ferdig tørket:

Oppbevaring

Når maten er ferdig tørket, knuser du potetstappen i små biter eller du kan male male potetstappen til pulver med en blender. Skrap sammen sausen og fordel både sausen og potetstappe over 4 lufttette beholdere, ziplock poser eller vakuumposer. 

På tur

Kok opp 350 ml per porsjon og bland vann med med maten i ei gryte eller termokopp. Rør godt. Sett gryten eller termokoppen i en sovepose og vent 15 til 20 minutter, rør godt igjen. Jeg foretrekker å tilsette en kladd smør de siste 5 minuttene for å få mer kalorier og en fyldigere smak. Når maten er ferdig rehydrert, rører du godt igjen før du skal spise. På denne siden kan du lese mer om rehydrering av turmat når du er på tur.

Vel bekommen på tur!!

Næringsinnhold

Beregningen av næringsinnholdet er per porsjon og inkluderer ikke tilsatt kladd smør.

ProteinerKarbFiberFettCal.
Per porsjon294781415

Nyttige lenker