Pad Thai med reker og tofu

Pad Thai er en av mine favoritte middagssretter. Jeg ble kjent med Pad Thai via dattera mi. Hun bor i Oslo og er flink til å finne restauranter som serverer god mat. Og jeg elsker denne matretten! Pad Thai er stekte risnudler, egg og tofu. Under stekingen tilsettes tamarindpasta, fiskesaus, reker, hvitløk, rød chili og sukker. Retten serveres med lime og ristede peanøtter. Det finnes selvfølgelig mange varianter av Pad Thai.

Jeg har prøvd å lage en variant som egner seg til tørking, slik at jeg også kan nyte denne matretten på tur. Det innebærer at jeg har utelatt blant annet egg, siden egg ikke er trygg å tørke selv. Også har jeg brukt litt forskjellige typer grønnsaker. Vær oppmerksom på at min Pad Thai variant er ganske spicy. Hvis du ikke liker spicy mat, anbefaler jeg å redusere mengden ingefær eller utelate den helt.

tørking av tofu

Å tørke tofu kan være utfordrende og jeg har prøvd å tørke forskjellige varianter av tofu i terninger, men terningene var bestandig seig etter rehydrering. Derfor har jeg i denne omgangen revet tofuen grovt med en rivjern, og det fungerte fint. Tofuen er myk og smaker veldig godt etter rehydrering. En viktig detalj er at tofuen skal fryses i sin helhet (i emballasjen) i fryseren over natta og tines før den skal rives grov. Og myk silketofu fungerer ikke, velg firm eller ekstra firm tofu. Frysing før tilberedningsmetoden har blitt utvikler av backpacingsjef.com, og denne metoden gjør at tofuen ikke blir seig etter rehydreringen.

tørking av fiskesaus

En annen utfordring er tørking av fiskesausen. Hvis din dehydrator er plassert inn i huset, anbefaler jeg på det sterkeste å finne en Pad Thai variant som ikke inneholder fiskesaus! Når du tørker en matrett som inneholder fiskesaus, stinker det voldsomt i timesvis under hele tørkeprosessen. Jeg flyttet min mattørkeren til garasjen, og da gikk det fint.

Ingredienser4 personer
  • 1 pakke risnudler
  • 1,5 ts kokosfett
  • 1,5 rød løk (180 gr.), finsnittet
  • 3 gulrøtter (175 gr.), kuttet i små terninger
  • 1 rød paprika (150 gr.), kuttet i små terninger
  • 25 gr. finrevet ingefær (hvis du ikke liker spicy mat, kan du utelate ingefær)
  • 5 hvitløksfedd (30 gr.), presset
  • 1 boks bønnespirer (Rema)
  • 1 blokk tofu (Helios – 270 gr.), revet grovt (viktig å fryse ned tofuen over natta og tine den før bruk)
  • 1 SS sriracha saus
  • 60 ml honning
  • 3 SS fiskesaus
  • 1 SS Tamarind
  • 60 ml vann
  • 1 boks reker i laken (200 gr. fiskemannen)
  • peanøtter
  • Salt og pepper etter behov
Slik gjørdu

skjær alle ingredienser som angitt og riv tofu grovt:

Smelt 1 ts kokosolje i en stekepanne med teflon belegg og stek løk, hvitløk og ingefær til løken er blank. Tisett tofuen, smak til med salt og pepper og stek litt til. Lag Pad Thai sausen ved å blande Sriracha, Tamarind, honning, vann og rør og godt slik at alle ingrediensene er godt blandet. Tilsett sausen til tofu/løk/hvitløk/ingefær blandingen og la alt småputre på lav varmen til tofuen har absorbert opp all sausen. Imens smelter du 0,5 ts kokosolje i en annen stekepanne med teflonbelegg og steker du paprikaen og gulrøttene til de er møre.

Når både tofublandingen har absorbert Pad Thai sausen og gulrøttene og paprikaen er møre, blander du paprika, gulrøtter og bønnespirer inn i tofublandingen. La det surre litt til i noen minutter. Nå er Pad Thai ferdig og kan den tørkes i mattørkeren.

Grønnsaksblanding til Pad Thai
Blanding av alle grønnsaker, saus og tofu til Pad Thai
Tørking av tofu- og grønnsaksblandingen
  • Fordel tofu- og grønnsaksblandingen over 3 tørkebrett med tørkeark
  • Temperatur: 57 grader
  • Tørketid: 8-10 timer

Når blandingen er ferdig tørket, skjennes den hard og krispy ut og den løsner lett fra tørkearken.

Tørking av reker

I denne anledningen har jeg kjøpt reker i laken og det fungerer fint. Siden rekene skal tørkes på en høyere temperatur, tørkes rekene separat fra tofu- og grønnsaksblandingen.

Skyll rekene under kaldt vann og la vannet renne av i et dørslag. Spre rekene ut over et tørkebrett.

  • Temperatur: 63 grader
  • Tørketid: 6 til 7 timer

Når rekene er ferdigtørket, er de harde og du kan lett knekke dem i biter.

Oppbevaring

Fordel tofu- og grønnsaksblandingen, reker og risnudler over 4 ziplockposer eller vakuumposer. Pass på at posene ikke blir punktert. Pakk ned peanøtter separat. Du kan lese mer om vakuumpakking av turmat her.

Pad Thai med reker og tofu som er tørket og vakuumpakket og klar til å ta med på tur.
på tur – rehydrering

Kok opp 350 ml vann per porsjon. Bland vann og maten i en termokopp, gryte eller mattermos og rør godt. Dersom du bruker en termokopp eller gryte med lite isolasjon, anbefaler jeg å sette termokoppen eller gryten i en sovepose for å holde på varmen. Vent 15 til 20 minutter. Rør godt igjen og strø over peanøtter. Nå er maten klar til å spise!

Nyttige lenker
Dato publisert: