Pasta med tunfisksaus er en fin variasjon på de vanlige pastaretter med kjøttsaus. Tunfisk egner seg godt til å tørke i en tørkemaskin og denne middagen er lite tidkrevende å lage. En god turmiddag som passer perfekt til lunsj eller middag når du er ute i naturen.
Ingredienser til 4 personer
- 1 spisspaprika (omtrent 80 gr.) kuttet i små biter
- 250 gr. champignons, kjæret I tynne skiver
- 200 gr. løk, kuttet i små biter
- 40 gr finhakket svarte oliver
- 3 bokser tunfisk i vann (330 gr)
- 1 ts kokosolje til steking
- 1,5 ts buljongpulver
- 1/2 ts pepper
- 2 ts sitronsaft
- 1/2 ts salt
- 2 ss tomatpasta
- 1 boks hakkete tomater
- 5 hvitløksbåter, finhakket eller presset
- 2 ss kapers
- 1/2 potte hakket fersk basilikumblad
- 300 gr. fullkorn fusilli eller penne
Slik lager du pasta med tunfisksaus
Kok pastaen etter anvisning. Når pastaen er ferdig kokt er det viktig å skylle pastaen under kaldt rennende vann slik at den ikke klistrer seg sammen. Sett pastaen til side.
Smelt smør i en stekepanne med teflonbelegg og stek løk og hvitløk blank. Tilsett champignons og stek dem så lenge at de begynner å miste vann. Tilsett spisspaprikaen og tunfisk. Det er viktig at tunfisken ikke klumper seg sammen i store biter, dette gjør tørkeprosessen vanskelig. Etter at tunfisken har surret litt i sausen tilsettes tomatpastaen. Til slutt blandes inn både kapers og oliver.
Hell sausen over i en gryte og tilsett hakkete tomater, buljongpulver og 1,5 dl vann. Smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft og la sausen småkoke i 10 minutter. Når sausen er ferdig tas den av kokeplate og tilsettes hakket basilikum.
Dehydrering
Pasta og saus tørkes hver for seg og du trenger 4 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag til sausen, og 4 brett til pastaen.
Fordel sausen over alle tørkebrett og pass på at sausen blir jevnt fordelt da dette er viktig for tørkeprosessen.
Fordel pastaen over tørkebrett og se til at pastaen ikke overlapper hverandre.
Temperatur og tørketid
- Både pasta og tunfisksausen tørkes på 63 grader og det tar omtrent 9 timer før sausen er tørr. Sjekk underveis og tilpass tørketiden.
- Pastaen bruker mindre tid til å tørke og det tar sirka 3 til 4 timer før pastaen er tørr. Viktig å følge med underveis og justere tørketid etter behov. Etter tørkeprosessen ser pastaen likt ut ukokt pasta.
Oppbevaring
Når pastaen og sausen er ferdig tørket, fordeles det i 4 porsjoner og pakkes ned i lufttette beholdere eller i små plastposer. Det beste er å vakuumpakke maten da dette forlenger holdbarhet.
Rehydrering
Tilsett 300 til 350 ml kokt vann per porsjon tørket mat. Bland maten godt med vannet. Maten skal være helt dekket av vannet. Sett gryte/termokoppen i en sovepose eller dunjakke for å holde maten varm. Vent 15 til 20 minutter og middagen er ferdig!