Tikka massala er en matrett som jeg er veldig glad i. Den er smakfull, metter godt og inneholder mange sunne ingredienser. Det er usikker hvor Tikka massala stammer fra, trolig ble matretten oppfunnet i en en indisk restaurant i Storbrittannia mellom 1950 og 1970. Tikka betyr kjøtt uten bein og massala betyr krydderblanding. I min variant har jeg utelatt kylling siden kyllingfilet ikke er så lett å tørke. Kylling som du kan kjøpe på boks egner seg bedre til tørking i en mattørker, men matretten smaker like godt ved å utelate kylling.
Pris
Jeg har regnet ut hva matretten koster, både hvis du bruker økologiske produkter og ved bruk av konvensjonell mat. I prisberegningen har jeg ikke tatt med limesaft, sukker, krydder og søt soyasaus, samt strømforbruk. Ingrediensene har jeg kjøpt hos Kiwi og Coop i juli 2022. Det ser slik ut:
- Økologisk: 40,60 per person
- Ikke-økologisk: 26,85 per person
Næringsinnhold
Det er viktig å vite næringsinnhold av turmat. Slik kan du beregne antall kalorier til hver måltid, samt om du får i deg nok næringsstoffer. Slik er det for vegansk tikka massala:
- Protein: 20,3 gr.
- Karbohydrater: 81,7 gr.
- Fiber: 14, 5 gr.
- Fett: 13,9 gr.
- Kalorier: 552
Informasjon tilberedning
Jeg har brukt både chilipepper og kayennepepper da jeg er glad i sterk mat, men kan utelates hvis du ønsker en mildere variant. Er du veganer eller har du glutenintoleranse, kan du erstatta søt soyasaus med glutenfri tamari og tilsetter litt ekstra sukker.
I mitt første forsøk brukte jeg hele kikerter. Ved rehydrering av maten rehydrerte kikertene ikke så godt som jeg ønsket. Det var fortsatt en del tyggemotstand som jeg syntes var for mye. Derfor har jeg i mitt andre forsøk hakket kikertene grovt med en stavmikser og da ble turmaten helt perfekt ved rehydrering. Husk å bruke kikerter på boks og ikke kikerter som du må bløtlegge natten før. Kikerter på boks rehydrerer bedre.
Ingredienser til 3 personer
- 230 gr. blomkål, delt opp i små buketter på omtrent 1×1 cm (omtrent en halv blomkål)
- 150 gr. gulrøtter, kuttet i små terninger
- 80 gr. rødløk, hakket
- 1 boks kikerter
- 1 boks røde linser
- 3 hvitløksbåter, presset
- 1 rød chili, finhakket
- 2 cm ingefær, finhakket (omtrent 13 gr.)
- 1 ts kokosfett til steking
- 1/8 ts kayennepepper (kan sløyfes)
- 1/2 ts malt cumin
- 1/8 ts chilipulver
- 1/2 ts koriander
- 2 ts garam massala
- 1 ss tomatpure
- 1/2 grønnsaksbuljong tablett
- 1 dl vann
- 1 boks (400 ml) knuste tomater
- 1,5 dl basmatiris
- 6 ss kokosmelk pulver
- 1 til 2 ss søt soyasaus (smak til)
- Litt limesaft (smak til)
- Litt sukker (smak til)
Slik gjør du
- Ha kikerter i en sil og skyll godt under kaldt rennende vann. Grovhakk kikerter med en stavmikser, men pass på at det ikke blir en puré.
- Ha linser i en sil og skyll i kaldt rennende vann.
- Smelt kokosolje i en stekepanne med teflonbelegg og stek ingefær, løk, hvitløk og chili til løken er blank. Tilsett blomkålbuketter og gulrøtter og stek litt til. Tilsett tomatpure og krydder og stek i omtrent 1 minutt.
- Hell maten over i en gryte og tilsett både knuste tomater, vann, grønnsaksbuljong og soyasaus. Hvis sausen er for tykk kan du tilsette litt ekstra vann. La sausen småkoke i 10 minutter.
- Tilsett linser og kikerter til sausen og la de småkoke i 5 minutter til.
- Smak sausen til med limesaft, litt sukker og evt. mer soyasaus.
- Kok ris etter anvisning på pakken.
Tikka massala – slik tørker du
Fordel sausen jevnt over 3 tørkebrett og fordel risen over 3 tørkebrett. Bruk tørkeark på alle brett for å unngå at både ris og sausen går gjennom tørkebrettene.
- Temperatur ris: 63 grader
- Tørketid ris: 4-5 timer
- Temperatur saus: 57 grader
- Tørketid saus: 9 til 11 timer
Tikka massala – oppbevaring
Fordel både sausen og ris over 3 ziplock poser eller lufttette beholdere eller vakuumpakk maten. Tilsett 2 ss kokosmelk pulver til hver pose. Du kan fryse ferdigpakket maten ned for å forlenge holdbarhet.
Rehydrering på tur
Kok opp 400 ml vann per porsjon. Bland vann og maten i en termokopp, gryte eller mattermos og rør godt. Hvis du bruker en termokopp eller gryte med lite isolasjon, anbefaler jeg å sette termokoppen eller gryten i en sovepose for å holde på varmen. Vent 15 til 20 minutter. Rør godt igjen og maten er klar til å spise!
Nyttige lenker
- Mye god informasjon om tørking av mat
- Råd og tips når du skal tørke mat