Chili con carne er en av mine favoritt middager på tur da den metter godt, gir varme i kroppen og har i tillegg en intens og spicy smak, noe jeg elsker! Chili con carne er også en næringsrik turmiddag som består stort sett av ingredienser som er lett å tørke i en tørkemaskin. Matretten inneholder lite fett og mange karbohydrater.
Antall personer
Vi har stor appetitt og derfor er denne middagen til 4 personer. Spiser du mindre, kan den også deles opp i 5 porsjoner.
Bruk stekepanne med teflon belegg
Det er lurt å steke alle ingredienser i en stekepanne med teflon belegg, da trenger du ikke mer enn 1 teskje kokosolje til stekingen og kan du begrense bruk av fett i maten. Fett påvirker tørkeprosessen og maten kan bli harsk ved oppbevaring over lengre tid. Derfor steker jeg alle alle ingredienser i en stekepanne for deretter å samle alle ingrediensene i en gryte til små koking på svak varme.
Greit å vite:
Jeg brukte 3 tørkebrett til å tørke ris og 4 tørkebrett til sausen. Bruk paraflexx bakeunderlag på tørkebrettene når du tørker både sausen og ris.
Ingredienser til chili con carne:
- 1,5 kopp basmati ris
- 400 gr. karbonadedeig, 5% fett
- 1 grønn paprika, kuttet i små terninger
- 1 gull løk, kuttet i små biter
- kokosolje til steking, 1 ts
- 2 ss tomatpure
- 1,5 grønn chili, finnhakket
- 6 hvitløksbåter, finhakket
- 800 gr. hakkede tomater (2 bokser)
- 460 gr. kidney bønner (2 kartonger)
- 2 ts malt cumin
- 1/2 ts chilipulver
- 1/4 ts kayenepepper
- 1 ss oregano
- 2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
- saft av en 1/2 lime
- 2 ts sukker
- 1 potte fersk koriander, hakket
Slik gjør du
- Kok risen ifølge bruksanvisning.
- Stek kjøttdeig, løk, hvitløk og grønn chili i kokosoljen. Bruk en stekepanne med teflon belegg og mos kjøttdeigen mens du steker. Tilsett salt op pepper.
- Når kjøttdeigen er gjennomstekt, tilsetter du malt cumin, chilipulver, kayennepepper, oregano og tomatpure. Krydrene skal surre i omtrent 1 minutt.
- Hell blandingen over i ei gryte og tilsett paprika og hakkede tomater, og la sausen småputre under lokk i omtrent 10 minutter.
- Mens sausen koker, heller du av væsken av kidneybønnene og skyller dem under rennende kaldt vann.
- Tilsett kidneybønnene til sausen mot slutten av koketiden og la sausen trekke i noe minutter.
- Smak sausen til med limesaft, soyasaus og sukker og hvis nødvendig, litt salt og pepper.
- Skru av varme og tilsett hakkede koriander.
Tørking av chili con carne
Fordel risen over 3 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag og sausen over 3 til 4 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag:
- Sett alle tørkebrett i mattørkeren
- Innstill temperaturen på 63 °c
- Ris er ferdig tørket etter 4 til 5 timer
- Sausen er ferdig tørket etter 9 til 12 timer.
Det ser slik ut når alt er ferdig tørket:
Lagring
Ris og sausen fordeles over 4 til 5 lufttette poser med etikett der du skriver dato, hvilken matrett det er, antall porsjoner og hvor mye vann du trenger til rehydrering.
Maten jeg tørket i dag ble til 190 gr. tørket saus og 200 gr. tørket ris.
På tur
Rehydrering per porsjon: leg maten i en gryte og tilsett omtrent 350 ml kokt vann per porsjon og rør godt. Sett gryten i en dunpose og la det stå i 15-20 min, rør igjen, så er maten ferdig :).