Havregrøt med epler og hasselnøtter

Å starte dagen med en god frokost er særlig viktig når du skal på tur. Og er du på langtur, da blir det en utfordring å ta med brød og pålegg. De fleste ønsker å holde vekten på sekken så lav som mulig. Derfor lener havregrøt seg ypperlig til frokost, både hjemme og på tur. Jeg synes at havregrøt uten noe ekstra er ganske kjedelig og har funnet noe gode ingredienser som piffer opp smaken, samtidig at du får i deg frukt, nøtter, viktige næringsstoffer og mange kalorier.

Hampfrø

Jeg tilsetter blant annet hampefrø til grøten. Hampfrø er rik på næringsstoffer som omegafettsyrer (ideelt forhold mellom omega 3 og 6 på ca 3 til 1), aminosyrer og mineraler og er en svært god kilde for protein.

Bruk av kanel

Når jeg bruker kanel, foretrekker jeg Ceylon kanel. Det finnes nemlig to hovedtyper kanel i Norge, altså Cassiakanel og Ceylonkanel. De fleste butikker selger Cassiakanel, som inneholder mye kumarin. Dette er stoffet som gir den karakteristiske smaken til kanel. Høye nivåer av stoffet kan gi skader i leveren. Mattilsynet anbefaler derfor å begrense daglig inntak. Ceylon kanel derimot har mye lavere verdier av kumarin og kan kjøpes i helsekostbutikker og noe matbutikker.

Melkelpulver

Jeg lager havregrøt med vann, siden jeg ikke er så glad i melk. Men du kan selvfølgelig tilpasse oppskriften til dine behov ved å tilsette melkepulver. Istedenfor melkepulver tilsetter jeg en klatt med ekte meierismør til grøten. Det gir ekstra kalorier og smaker godt.

ingredienser per porsjon
  • 50 gr. lettkokte havregryn
  • 25-28 gr. tørkede epler (dette tilsvarer 1 stort fersk eple)
  • 20 gr. hasselnøtter
  • 20 gr. rosiner
  • 1 ss hampfrø
  • 1 ts kanel
  • 1/4 ts salt
  • 1 ts sukker
  • På tur: 1/2 ss smør
Slik gjør du

Informasjon og veiledning om hvordan du tørker epler finner du her. Når eplene er tørket, deler du epleskivene opp i mindre biter.

Bland alle ingrediensene utenom smør. Hell blandingen over i en ziplock pose.

På tur

Kok opp 400 ml vann per porsjon. Bland vann og havregrøt blandingen i en termokopp, gryte eller mattermos og rør godt. Hvis du bruker en termokopp eller gryte med lite isolasjon, anbefaler jeg å sette termokoppen eller gryten i en sovepose for å holde på varmen. Vent 10 minutter. Tilsett en klatt smør ved behov og rør godt igjen. Maten er klar til å spise! Smak eventuelt til med mer sukker og kanel.

Næringsinnhold og pris

Her får du en oversikt over næringsinnhold. Denne havregrøten er uten melkepulver og med en klatt smør. Prisen er basert på kjøp av både økologiske rosiner, økologisk lettkokte havregryn og økologiske epler. Sukker, kanel og salt er ikke tatt med i prisen. Ingrediensene er kjøpt inn i juli 2022.

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Havregrøt11,766,112,724,9560,525,14

Nyttige lenker