Quinoasalat med mango, chili og valnøtter

Har du lyst på en forfriskende salat med masse næring og kalorier? Da er Quinoasalat med mango og, chili og valnøtter midt i blinken! Salaten er glutenfri, melkefri og vegansk.

Quinoa er et frø som kommer opprinnelig fra Sør -Amerika og er glutenfri og stappfullt av næringsstoffer. Quinoa er rik på protein og har et høyt fiberinnhold. Også inneholder quinoa antioksidanter og er en bra kilde til kalsium, fosfor, jern, folat, riboflavin og magnesium. Perfekt turmat vil jeg si.

Quinoasalaten tilberedes med kaldt vann og passer derfor perfekt til lunsj. Etter at jeg har spist frokost, legger jeg salaten bløtt i min termokopp eller mattermos og er salaten klar til spise når det er lunsjtid.

ingredienser quinoasalat med mango, chili og valnøtter – 4 porsjoner
  • 2,5 dl quinoa
  • 100 – 120 gr. valnøtter
  • 5 dl vann
  • 1 mango
  • skall og saft av 1 økologisk sitron
  • 2 ts grønnsaksbuljong
  • 1 kopp hakkede fersk koriander (25 gr.)
  • 1 rød chili, finsnittet
  • 1 agurk
  • 1 liten rødløk
  • 1 rød paprika
  • 2 ss honning
  • 4 ss olivenolje extra virgin
  • salt op pepper
Slik gjør du

Skyll quinoa godt før tilberedning for å fjerne bitterstoffer. Kok opp 5 dl vann og blandt in grønnsakspulver og quinoa og rør godt. Kok quinoaen ferdig på svak varme til all vann er fordampet (det tar omtrent 10 til 15 minutter). Når quinoa er ferdigkokt, setter du kasserollen til side med lokk på og la den hvile i 10 minutter. Fluff den litt opp med en gaffel.

Blandt sitronsaft, sitronskall, finhakket chili og honning og rør godt. Tilsett sitronblandingen og hakket koriander til quinoaen og blandt godt. Tilsett pepper og salt etter smak. Quinoablanding smaker kanskje litt surt og sterkt, men det går fint. Den sterke smaken blir mye mildere når matretten skal tilberedes på tur, blant annet skal olivenolje tilsettes rett før den skal spises.

tørking av quinoasalaten

Spre salaten utover 2 til 3 tørkebrett med paraflexx tørkeark og sett dem i en dehydrator.

  • Temperatur: 57 grader
  • Tørketid: 4 til 6 timer
  • Blandingen skal være helt tørr og litt sprø og det skal være lett å fjerne blandingen fra tørkearken.
quinoablanding som skal tørkes i en dehydrator. Blandingen er en del av oppskriften til Quinoasalat med mango, chili og valnøtter.
Quinoabladning før tørking
quinoablanding som er  tørket i en dehydrator. Blandingen er en del av oppskriften til Quinoasalat med mango, chili og valnøtter.
Quinoablanding etter tørking
quinoasalat som er ferdig tørket. Quinoablandingen er en del av oppskriften quinoasalat med mango, chili og valnøtter.
Ferdig tørket quinoablanding
tørking av de øvrige ingrediensene

Jeg har flere norgesglass med tørket frukt og grønnsaker på lager. Til denne salaten trengte jeg ikke å tørke disse grønnsakene, siden de står ferdig tørket i skapet mitt. Har du ikke disse tørkede ingrediensene på lager, kan du tørke mangoen samtidig med quinoasalaten, og tar du en separat tørkerunde til paprika, agurk og løk.

tørking av mango

Bruk en mandoline å skjære mango i like store biter:

  • Tykkelse på skiver: 1 cm
  • Temperatur: 57 grader
  • Tørketid: 9 til 12 timer
  • Mangoskivene er læraktig når de er ferdig tørket. De skal ikke klister sammen under oppbevaring.
tørking av paprika, agurk og rødløk
  • Fjern stilken og frø fra paprikaen og skjær paprikaen i reimer på 7 mm. Hvis ønskelig kan reimene deles også i to eller 3.
  • Skjær agurken i skiver på 0,5 cm og del skivene i to.
  • Skrell løken og skjær løken i ringer som er 5-7 mm tykke.
  • Temperatur dehydrator: 52 grader
Tørketid
  • Paprika: 6-11 timer
  • Agurk: 6-10 timer
  • Løk: 4-12 timer
Oppbevaring

Fordel alle tørkede grønnsaker, mango og quinoablanding over 4 ziplockposer, lufttett beholdere eller vakuumposer – ved bruk av vakuumposer forlenger du holdbarhet betydelig. Pak ned valnøtter i separate poser og ta med olivenolje i en liten reiseflaske.

Hvis du har tørkede grønnsaker og mango fra før, da blir mengde per porsjon omtrent slik:

  • Rød paprika: 3 gr.
  • Rødløk: 3 gr.
  • Mango: 17 gr.
  • Agurk: 3 til 4 gr.
på tur

Bland 200 til 250 ml kaldt vann og salatblandingen (utenom valnøtter og olivenolje) i en termokopp eller mattermos og rør godt. Etter 1,5 timer til 2 timer er maten rehydrert. Rør godt igjen og bland inn valnøtter og olivenolje. Vel bekommen 😋!

Næringsinnhold og pris quinoasalat med mango, chili og valnøtter

Her får du en oversikt over næringsinnhold og kostnader til innkjøp av ingrediensene som er kjøpt inn mars 2023. Alle ingrediensene utenom grønnsaksbuljong er med i prisberegningen.

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Quinoasalat15,251,79,741,8659,842,30
Nyttige lenker
Dato publisert
Dato oppdatert

29. april 2023