Meksikansk gryte

  • Pris: 35 nok pp
  • Dato innkjøp av ingrediensene: mai 2022
  • Matkjede: Kiwi

Er du glad i spicy mat, spennende krydder og fersk koriander? Da er meksikansk gryte midt i blinken for deg. Gryteretten inneholder sunne ingredienser som kikerter, linser, løk og paprika. I tillegg er den spicy og ganske mettende. Hvis du ikke liker spicy mat, så kan du utelate chillipulveret.

Jeg anbefaler å bruke både linser og kikerter på boks siden disse rehydrerer best. Linser og kikerter som må bløtlegges over natta før bruk, forblir ofte harde ved rehydrering. Denne gangen har jeg tilberedt både kjøtt, ris og saus separat.

Ingredienser til 4 personer

kjøtt
  • 400 gr kjøttdeig av svin (maks 9% fett)
  • 2 ss paprikapulver
  • 3/4 ts chilipulver
  • 1 ts oregano
  • 1/2 ts malt koriander
  • 1 ts cumin
  • 1/2 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts kokosolje
Saus
  • 1 boks kikerter
  • 1 boks linser
  • 5 hvitløksbåter, presset
  • 1 rød chili, finhakket
  • 100 gr paprika skjært i terninger
  • 1 løk, kuttet i biter
  • 15 gr. fersk koriander (1 potte), hakket
  • 1 boks knuste tomater
  • 1 kyllingbuljong terning
  • 200 ml water
  • 1/2 ts kokosolje
ris
  • 220 gr. fullkorn ris (2 boil-in-bag)
  • 1/2 ts salt

Tilberedning av meksikansk gryte

kjøtt tilberedning og tørking

Smelt kokosolje i en stekepanne med teflon belegg og stek kjøttdeigen. Bland inn krydder under stekingen og sørg for at kjøttet er helt gjennomstekt. Når kjøttet er ferdig stekt venter du til det er avkjølt før du fordeler kjøttet over et tørkebrett med et paraflexx bakeunderlag.

  • Temperatur: 63 °c
  • Tørketid 3-5 timer
  • Antall brett: 1
Ris – tilberedning og tørking

Kok ris etter anvisning. Når risen er ferdig kokt fordeler du risen over to tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

  • Temperatur: 63 °c
  • Tørketid: 5-8 timer
Saus – tilberedning og tørking

Hell kikerter og linser over i et dørslag, skyll godt under kaldt vann og la det renne av. Kok ris etter anvisning.

Varm opp kokosolje i en stekepanne med teflonbelegg. Stek løk, hvitløk og rød chili samtidig til løken er blank og myk. Hell blandingen over i en gryte og tilsett vann, buljongterning, paprika og knuste tomater. La sausen småkoke på svak varme i 10 minutter. Tilsett kikerter og linser og la sausen småkoke i 5 minutter til. Trekk gryten fra platen og bland in hakket koriander. Sausen skal avkjøles før den skal fordeles over 2 tørkebrett med paraflexx bakeunderlag.

  • Temperatur: 57 °c
  • Tørketid: 8-11 timer
  • Antall brett: 2

Oppbevaring av meksikansk gryte

Fordel både saus, ris og kjøtt over 4 ziplock poser, lufttette beholdere eller vakuumposer. Er det lenge til du skal ha med maten på tur, anbefaler jeg å fryse maten ned til senere bruk.

Rehydrering av meksikansk gryte

Kok opp 300 til 350 ml vann per porsjon og bland vannet med med maten i ei gryte eller termokopp. Rør godt. Sett gryten eller termokoppen i en sovepose og vent 15 til 20 minutter, rør godt igjen. Hvis du har med deg olivenolje på tur, kan du tilsette en dash olivenolje når maten er ferdig rehydrert. Rør godt igjen før du skal spise.

Nyttige lenker