Surkålstappe

Hvis du har lyst på et måltid som smaker godt, er mettende, lett å lage og som ikke koster skjorta? Da anbefaler jeg surkålstappe!

Hva er surkål

Surkål er kål som snittes i strimler og konserveres ved å bruke fermentering som metode. Fermentering eller melkesyregjæring, er en gammel metode for å konservere og oppbevare mat. Dette gjøres for eksempel ved å konservere hvitkålen med salt. Det er her den syrlige, typiske surkålsmaken kommer fra.

Surkålstappe er en tradisjonell nederlandsk vinterrett

Stappe er en tradisjonell nederlandsk matrett som i hovedsak består av poteter, kjøtt og grønnsaker. Surkålstappe er en av stappe-variantene som er populær blant befolkning og som stort sett spises om vinteren og som serveres med røkt pølse.

Surkål kom til Nederland på slutten av 1800-tallet og økte fort i popularitet. Ved å spise surkål unngikk folk å få skjørbuk da surkål inneholder mye vitamine c. Dette var også veldig interessant for skipsfart i den tida, der skjørbuk var et stort problem.

Surkål som kan kjøpes i butikken

Surkålen jeg bruker i denne matretten er ikke hjemmelaget og er ikke heller fermentert. Produsenten bruker eddik, salt og sukker for å etterligne den opprinnelige melkesyregjærede smaken. Men smaken er god og det er en stor fordel at surkålen kan legges rett i tørkemaskinen uten form for tilberedning! Pølse har jeg byttet ut med karbonadedeig, da pølse har for høy fettinnhold og ikke egner seg til tørking.

ingredienser til surkålstappe
  • 2 pakker ferdig surkål (for eksempel fra Nora, Eldorado, First Price, mm)
  • 1 kg poteter
  • 400 gr. karbonadedeig (maks 5% fett)
  • krydder til karbonadedeig: 1/2 ts salt, 1/2 ts pepper og 1 ts paprikapulver
  • 1 stor gul løk, finsnittet
  • 4 fett hvitløk, presset
  • 1 ts kokosolje eller smør
  • 4 x 1/2 ts grønnsaksbuljong pulver
  • 4 x 1/8 ts pepper
  • 8 x 2 ss melkepulver fra Nido eller en annen merke
  • 4 kladd ekte meierismør
Slik lager du potetstappe

Her har jeg tatt en snartvei. Istedenfor å lage potetstappe og spre det ut over tørkebrett med tørkeark, kan du lage potetstappe på to andre måter:

  • Metode 1:
    Hvis du har en terningkutter (jeg har dette tilbehøret til min Kenwood kjøkkenmaskin) så bruk den. Du trenger ikke å skrelle potetene hvis potetskall kan spises. Vask potetene og kutt potetene i terninger (1×1 cm). Damp potetene møre og skyll godt under kaldt rennende vann. Spre potet terningene over et tørkekbrett uten tørkeark. Terningene skal ikke overlappe hverandre. Til 1 kg poteter bruker jeg 1,5 tørkebrett.
  • Metode 2:
    Hvis du har poteter der skallet kan spises, trenger du ikke å skrelle potetene. Vask og damp potetene møre og la de kjøle ned. Sett potetene helst i kjøleskapet over natta. Skjær potetene i skiver som er 1 cm tykk. Jeg bruker en mandoline til dette. Legg skivene på et tørkebrett uten at de overlapper hverandre. Til 1 kg poteter bruker jeg 1,5 tørkebrett.
Tilberedning av karbonadedeig

Smelt kokosolje eller smør i en stekepanne med teflonbelegg og stek karbonadedeigen, løk og hvitløk og tilsett krydder under stekingen. Mos karbonadedeigen godt mens du steker og fordel kjøttblandingen over 1 til 2 tørkebrett med tørkeark (jeg brukte 1).

Tilberedning av surkål

Ta surkålen ut av pose og hell den over i et dørslag. Bruk for eksempel en spiseskje for å presse ut så mye væske som mulig. Fordel surkålen i et jevnt tynt lag over to tørkebrett med tørkeark.

Dehydrering poteter

  • Sett alle tørkebrett i mattørkeren
  • Temperatur: 52 grader
  • Tørketid: 7-9 timer
  • Når potetene er ferdig tørket og kjølt ned, maler du potetene til grov pulver med en blender.

Dehydrering karbonadedeig og surkål

  • Sett alle tørkebrett i mattørkeren
  • Temperatur for både surkålen og karbonadedeigen: 63 grader
  • Tørketid karbonadedeig: 7-9 timer
  • Tørketid surkål: 9-11 timer

Oppbevaring av surkålstappe

Surkålmengde jeg har tørket i denne omgangen, er til 5 personer. Så du skal dele vekten på tørket surkål på 5. Både karbonadedeig og potetmos er til 4 porsjoner. Du har altså litt surkål til overs. Har du lyst på en større porsjon kan du selvfølgelig dele tørket surkål i 4 porsjoner. Vekten blir omtrent slik per porsjon:

  • 50 gr. tørkede poteter
  • 37 gr. tørket karbonadedeig/løk/hvitløkblanding
  • 19 gr. tørket surkål
  • 1/8 ts pepper
  • 1/2 ts grønnsaksbuljong
  • 2 ss melkepulver

Pakk tørket mat ned i ziplock poser, lufttette bokser eller vakuumposer.

På tur

Kok opp 350 ml vann per porsjon og bland vann med maten i ei gryte eller termokopp. Rør godt. Sett gryten eller termokoppen i en sovepose og vent 15-20 minutter. Jeg foretrekker å tilsette en kladd smør per porsjon de siste 5 minuttene for å få mer kalorier og en fyldigere smak. Når maten er ferdig rehydrert, rører du godt igjen før du skal spise.

På denne siden kan du lese mer om rehydrering av turmat når du er på tur.

Næringsinnhold per porsjon (inkludert en kladd smør)

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Surkålstappe32,460,15,917,1529,233,73
dato publisert: