Ertesuppe

Ertesuppe på tur er godt, særlig når det er kald ute. Hvis du fryser litt, kommer varme fort tilbake i kroppen etter å ha spist denne mettende suppe. Suppen inneholder mye proteiner, er veldig sunn og ingrediensene er ganske billige.

Selv om denne ertesuppe er både smaksrik og næringsrik anbefaler jeg å ta med spekeskinke eller morrpølse som gir suppen det lille ekstra. Pynt gjerne suppen med kuttet vårløk på toppen.

Hvis du ønsker en vegansk suppe kan du bytte ut kjøttbuljong terninger med grønnsaksbuljong og utelater du pølse eller spekeskinke.

Ingredienser til 4 personer

  • 600 gr. poteter
  • 700 gr. (to poser) frosne erter
  • kjøttbuljong, 2 terninger
  • grønnsaksbuljong, 1 terning
  • kokosolje, 1 ts
  • 1 gull løk, grov hakket
  • 4 fed hvitløk, finhakket
  • 800 ml vann
  • 1/2 ts pepper
  • salt etter smak

Slik lager du ertesuppe

  • Skrell poteter og kjær dem i mindre biter. Legg potetene i en gryte og hell over 800 ml vann. Tilsett buljongterninger.
  • Smelt kokosolje og stek hvitløk og løk til løken er blank., deretter tilfører du løk- og hvitløk blandingene til gryten med potetene.
  • Kok opp suppe og la den småkoke på svak varme til potetene er møre som tar omtrent 15 minutter.
  • Frosne erter skal tines på forhånd før de tilsettes suppen. Tilsett ertene til suppen og la det småkoke litt til i 5 minutter.
  • Kjør suppen blank med en stavmikser eller blender og smak til med salt og pepper.
  • Før suppe skal fordeles over tørkebrett, skal den avkjøles til den er lunken.

Slik tørker du ertesuppe

  • Antall tørkebrett med paraflexx bakeunderlag: 7
  • Temperatur: 57 grader
  • Tørketid: omtrent 14 timer.

Suppe skal fordeles jevnt og i et tynt lag over tørkebrett:

Tørketid kan variere, avhengig av luftfuktighet og temperaturen i rommet der tørkemaskinen er plassert og derfor er det lurt å følge med tørkeprosessen.

Slik gjør du etter at suppe er ferdig tørket

Når ertesuppe er ferdig tørket ser det slikt ut:

Jeg anbefaler å finmale suppe i en blender eller kaffekvern som gjør at det blir det enklere å rehydrere ertesuppe når du er på tur.

Etter at ertesuppe var ferdigtørket, hadde jeg 375 gram i pulver. Dette fordeles over 4 poser og vakuumpakkes eller fryses ned.

Rehydrering av suppe

Put suppepulveret i en gryte eller termokopp med lokk. Tilsett 400 ml kokt vann per porsjon og rør godt. Sett gryte eller termokoppen i en sovepose eller pakk den inn i en dunjakke. Suppen skal være ferdig rehydrert etter 15 til 20 minutter. Hvis du synes at du suppen er litt for tykk da kan du tilsette mer kokt vann. Pynt ertesuppe gjerne med morrpølse, spekeskinke eller annen type pølse og ferdigkuttet vårløk. Uten tilbehør kan suppe være litt kjedelig.

Suppe på tur

Næringsinnhold per porsjon (uten vårløk og pølse)

  • Kalorier: 301 Cal.
  • Karbohydrater: 58 gr.
  • Protein: 15 gr.
  • Fiber: 14 gr.
  • Fett: 1 gr.

Nyttige lengker