Pannekaker på tur

Oppskrift pannekaker til frokost og dessert – god og kraftig turmat

Lyst på noe annet enn grøt til frokost? Eller en god dessert om kvelden? Da er pannekaker et godt alternativ!

Jeg må innrømme at jeg aldri har vurdert å lage pannekaker til frokost på mine overnattingsturer da det medfører en del merarbeid, mer vekt og i tillegg mer oppvask.

Pannekaker i terninger

Tilfeldigvis kom jeg over en pannekake oppskrift der pannekakerøren stekes som en kake. Etter stekingen, kjæres kaken i terninger og tørkes terningene i en dehydrator, noe jeg trodde over hodet ikke var mulig. Fristet av tanken til å kunne ha litt variasjon i frokostene mine, prøvde jeg ut oppskriften og jeg ble veldig overrasket over resultatet. Den er både enkelt å lage og tørkingen av maten gikk fort. Rehydrering fungerte bra. Formen av tørkede pannekaker er litt annerledes, men smaken er like god, særlig hvis du blander pannekaketerninger med tørkede epler, rosiner, tørkede bananer eller tørkede aprikoser.

Oppskriften kommer fra Glenn McAllister som driver websiden Backpackingchef.com. Jeg har fått tillatelse til å dele oppskriften og gjør det med glede!

Ingredienser til 3 store porsjoner pannekaker
  • 200 gr. hvetemel
  • 3 dl. mandelmelk uten sukker
  • 2 egg
  • 1 ss brun farin
  • 3 ½   ts bakepulver
  • ½   ts salt
  • 1 ts kanel
  • 3 ss lønnesyrup
  • 150 gr. tørkede epler eller annet tørket frukt du liker
Slik gjør du
  • Sett stekeovnen på 220 grader, over- og undervarme.
  • Bland alle tørre ingredienser
  • Tilsett etterpå resten av ingrediensene og bruk en visp til å få en fin røre uten klomper
  • Kle en liten langpanne (20×30 cm) med bakepapir og hell røren oppi
  • stek pannekakerøre midt i ovn i 20 til 25 minutter til den har fått en gylden brun farge
  • Kaken skal kjøles ned før den skal kjæres i terninger.
Dehydrering av pannekake terninger
  • Kjær pannekaken i terninger som er 1×1 cm. Det er enklest å dele kake i to deler på langs og i 3 deler på tvers. Etterpå deler du hver del i 4 for så å dele dem i terninger.
  • Legg alle terninger på et tørkebrett uten paraflexx bakeunderlag.
  • Tørk terningene i omtrent 4 timer på 57 °c til de er helt tørre.
  • Oppskrifter dekker 1 brett
Pannekakerør er ferdig stekt, kjært i terninger og fordelt over en tørkebrett. Klar til å tørke i en mattørker. Herlig turmat.
Fordeling i porsjoner

En porsjon består av 50 gr. tørket frukt og 100 gr. tørket pannekake terninger. Det skal pakkes ned i separate poser når du skal på tur. Hjemme oppbevarer jeg disse terninger i en lufttett beholder eller norgesglass. Når jeg skal på tur lager jeg porsjoner i en ziplock pose. Tørket frukt tar jeg med i separate ziplock poser.

Siden denne matretten inneholder egg, er oppbevaringstid begrenset til noen uker. Ønsker du at de skal holde lengre, da anbefaler jeg å vakuumpakke pannekake terninger.

rehydrering av pannekake på tur

Plasser tørket frukt i en mattermos og tilsett 3 dl kokt vann. Skru på lokket og set til side og vent 5 minutter.

Plasser pannekake biter på toppen av frukten, ikke rør ennå. Skru igjen på lokket og vent 1 minutt til.

Bland frukt og pannekaketerninger sammen ved å røre godt. Vent 5 minutter til maten er ferdig. Hvis ønskelig kan du tilsette mer sukker og kanel. Knuste valnøtter eller pekannøtter som topping gjør denne frokosten eller dessert enda bedre!

Tilpass oppskriften til eget ønske

Jeg er veldig glad i epler og rosiner og bruker dette tilbehøret i pannekakemiksen. Men selvfølgelig kan oppskriften tilpasses etter ønske. Mange liker å bruke tørket banan, aprikoser eller annet tørket frukt. Her er det bare å bruke fantasien.

Pannekaker til dessert

Oppskriften kan også brukes som dessert. Jeg har ikke så stor appetit om kvelden og halverer derfor mengden når jeg skal spise denne matretten som dessert. Da bruker jeg 50 gr. pannekaketerninger og 25 gr. frukt. Rehydreres med 150 ml kokt vann.