Hvorfor tørke din egen turmat

Er du glad i å ferdes i naturen og glad i mat, men ikke så glad i kjøpt turmat? Da er det å tørke din egen turmat tingen for deg og du har kommet til rette sted.

Jeg liker lettvinte løsninger når jeg er på tur. Å bære med meg masse utstyr og ingredienser for å lage mat underveis er ikke noe for meg. Men samtidig er god og næringsrik mat en viktig del av hele turopplevelsen.

12 fordeler med hjemmelaget tørket turmat

 1. Du sparer mye vekt på tur.
 2. Du sparer brensel – du trenger kun å koke opp vann – når vannet er tilsatt tørket mat, så godgjør maten seg i løpet av 15 til 20 minutter
 3. Svært lite oppvask på tur
 4. Alle matretter lages fra bunnen av
 5. Du kan bruke økologiske ingredienser
 6. Kontroll over innhold av maten og mulighet til å unngå tilsetningsstoffer
 7. Mindre bruk av salt
 8. Det er godt
 9. Mer variasjon
 10. Jeg vil påstå at hjemmelaget turmat er sunnere enn ferdige middager som kjøpes i butikken
 11. Det er billigere
 12. Jeg synes det er gøy!

Dehydrator

Da Norge stengte ned i 2020, kjøpte jeg meg en liten dehydrator – eller mattørker på norsk – og jeg startet helt basic med å tørke frukt. Det var nå veldig enkelt å tørke frukt og smaken var helt fantastisk. Mitt neste prosjekt ble tørking av nøtter. Tørkete valnøtter og mandler blir veldig sprøe og får en fin konsistens og smak.

Excalibur med 9 skuffer

Og da var jeg overbevist, jeg trengte en mer stødig og ordentlig dehydrator som kunne tørke både fruktrull, hele middager og flytende masse. Tiden var klar for å kjøpe en Excalibur med 9 skuffer.

Fra den dagen jeg mottok min nye tørkemaskin, har jeg lest meg opp i tørking av mat, samlet informasjon på nett og eksperimentert mye med å tørke mat. Det er lite å finne på nett om dette tema, og da oppsto ideen om å starte min egen webside om å tørke hjemmelaget turmat.

Det er også mulig å bruke en ovn til tørking av mat. Men jeg foretrekker en dehydrator. Den er mer presis (temperaturinnstillinger), tørketid kan innstilles og den har stor kapasitet.

Helger med dårlig vær er perfekt til tørking av mat

Å tørke god turmat er en tidkrevende prosess. Først må du lage middagen, etterpå skal middagen kjøles ned, fordeles over tørkebrett og tørkes i tørkemaskinen. Tørketid kan variere fra 4 til 16 timer. Etter at maten er ferdig tørket, skal det pakkes ordentlig ned. Å tørke mat er ikke en aktivitet som gjøres lett etter en arbeidsdag.

Derfor bruker jeg stort sett helgene med dårlig vær til dette (vi har rikelig av slike helger i Norge). Jeg planlegger og kjøper inn ingrediensene på ukedager. Når det er helg, lager jeg matretten tidlig om morgenen. Da kan maten tørke hele dagen og er jeg fri til å gjøre andre ting, samtidig som at jeg kan følge litt med og teste av og til hvor langt tørkeprosessen har kommet.

Det er godt å ha et lager med tørket turmat for framtidige turer.

Benytt tilbud i butikkene og kjøp sesongvarer

Tørket mat har lang holdbarhet. Frukt og grønnsaker er ofte holdbar opp til et år eller lenger ved riktig oppbevaring. Jeg benytter meg ofte av tilbudene i butikken. Når det er tilbud på frukt, kjøper jeg mye og tørker det til senere bruk. I høstsesongen kan du plukke epler, pærer og annen frukt. Jeg spiser fortsatt tørkede epler som jeg plukket i september i fjor. Her kan man spare mye penger. Tørket frukt er godt i en turmiks, men også godt som snack på en arbeidsdag, eller i frokostblandingen og grøt om morgenen.

Oppskrifter og tydelige beskrivelse av tørkeprosessen

På denne websiden finner du praktiske tips om hvordan du kan tørke din egen turmat. Jeg har beskrevet prosessen steg for steg, slik at alle som prøver seg fram, skal lykkes med å tørke mat. Også har jeg lagt til gode oppskrifter til tørket turmat som jeg har prøvd ut og er fornøyd med. Har du aldri tørket mat før, anbefaler jeg å starte enkelt med å tørke frukt og fruktruller for etter hvert å prøve deg fram til å tørke hele middager. På siden alt om tørking av mat finner du god informasjon for å komme i gang.

Oppskrifter tørket turmat