Energikostnader dehydrator

Siden strømprisene stiger til værs, lurer sikkert flere på om det er dyrt å tørke turmat. Selv om jeg er så heldig at jeg bor i et område med de billigste strømprisene, har jeg noen ganger bekymret meg når jeg slår på min dehydrator 10 timer i strekk. Av ren nysgjerrighet har jeg derfor satt meg inn i den nye prismodellen for beregning av energikostnader. I første delen av dette innlegget har jeg regnet ut hva det faktisk koster å tørke turmat og oppsummert det for dere.

Etterpå i del to ønsker jeg å sammenligne prisen på hjemmelaget tørket turmat og kjøpt turmat. I prisberegningen tar jeg både med energikostnader til matlaging, tørking av maten og innkjøp av ingrediensene. Til slutt sammenligner jeg både pris og næringsinnhold av hjemmelaget turmat og turmat kjøpt i butikken.

Del 1 – energikostnader dehydrator

På grunn av ulike strømavtaler, lokasjoner og variasjon i strømpriser vil prisen variere fra person til person og fra dag til dag. Jeg har derimot tatt med flere beregninger som skal representere en gjennomsnittlig pris. Ved å justere parameterne i eksemplene kan du beregne din egen individuelle strømutgift forbundet med tørking av turmat. Strømstøtte er ikke med i prisberegningen.

For å beregne pris på strømforbruk, tar jeg utgangspunkt i min dehydrator som har en motor på 600 watt og 9 tørkebrett. Med 9 tørkebrett er det rikelig med plass til å tørke et måltid til 4 personer. Tørketid for et måltid til 4 personer er ofte mellom 9 og 11 timer. Jeg har derfor valgt å bruke en snitt-tid på 10 timer. Beregning ser slik ut:

Strømforbruk kWh blir 600×10/1000 = 6kWh

Beregning av energikostnader til en dehydrator.

Ny nettleiemodell

Energiregningen din består av to deler, forbruk av strøm og nettleie. Nettleie betaler du til din lokale netteier og det dekker kostnader for frakt av strøm til din bolig eller leilighet, vedlikehold av ledningsnettet samt statlige avgifter. Den 01. juli 2022 ble det innført en ny nettleiemodell som deler nettleiefaktura i to deler, nemlig kapasitetsledd og energiledd. 

Oppsummert ser energifaktura slik ut:

 • Strøm
 • Nettleie – som er delt opp i kapasitetsledd og energiledd.
Kapasitetsledd – ikke med i beregning

Kapasitetsledd er en fast avgift i måneden og bestemmes utfra hvor mye strøm du bruker samtidig. Det beregnes i trinn med utgangspunkt i gjennomsnittet av de tre høyeste klokketimene fra tre ulike døgn innenfor en måned. Denne avgiften betaler du uansett om du tørker mat eller ikke. Det er lite sannsynlig at bruk av en dehydrator resulterer i at en kommer i en høgere avgiftsklasse, og jeg har derfor ikke tatt med disse kostnadene i prisberegningen.

Energiledd og statlige avgifter

Energiledd og statlige avgifter er et fast beløp per kWh og har to ulike satser:

 • Forbruk på dagtid mellom kl. 06.00 og kl. 22.00
 • Forbruk om natta mellom kl. 22.00 og kl. 06.00 samt helgedagene.

Jeg har tatt utgangspunktet i prisen for energiforbruk i helgene, disse er lavere enn forbruk på dagtida i ukedager. Siden tørking av mat krever en del tid, går jeg utifra at de fleste tørker mat når det er helg.

 • Oslo: 36,85 øre per kWh 
 • Kristiansand: 42,51 per kWh
 • Molde: 33,26 per kWh
Strøm

Her er det umulig å gi en eksakt pris, da det finnes ulike ordninger og strømavtaler. I tillegg varierer strømprisene fra dag til dag og derfor tar jeg dagens strømpris som utgangspunkt (29. juli 2022).

 • Midt Norge (Molde området): 2,79 øre / kWh
 • Øst-Norge (Oslo området): 261,44 øre / kWh
 • Sør-Norge (Kristiansand området): 513,44 øre kWh
Totalpris per kwh for energiledd og strøm

Hvis jeg legger sammen prisen for strøm og energiledd, kommer jeg fram til følgende tallene (øre per kWh):

OsloKristiansandMolde
Energiledd natt/helg36,8542,5133,26
Strømpris 29 juli 2022261,44513,442,79
Sum øre per kWh298,29555,9536,05

Konklusjon Energikostnader dehydrator

Som tidligere nevnt, tar det i snitt 10 timer å tørke et måltid til 4 personer. Det totale energiforbruket til en dehydrator med en motor på 600 watt er 6kWh. Da blir regnestykke slik:

Pris 4 porsjonerPris per porsjon
Oslo17,90 nok4,48 nok
Kristiansand33,36 nok8,34 nok
Molde2,16 nok0,54 nok

Del 2 – hjemmelaget turmat versus kjøpt turmat i butikken

Energikostnader komfyr

For å kunne sammenligne pris på hjemmelaget turmat og kjøpt turmat i butikken, tar jeg også med energikostnader til matlaging. Det er mange typer komfyrer på markedet med ulike strømforbruk. Jeg tar utgangspunkt i en komfyr som bruker 2000 watt. Tid til steking og koking av mat har jeg satt på 1 time. Da blir regnestykke til strømforbruk slik: 2000×1/1000 = 2kWh

Pris 4 porsjonerPris per porsjon
Oslo5,97 nok1,49 nok
Kristiansand11,12 nok2,78 nok
Molde0,72 nok0,18 nok

Totale energikostnader til matlaging og tørking per porsjon
OsloKristiansandMolde
Energiforbruk komfyr1,49 nok2,78 nok0,18 nok
Energiforbruk dehydrator4,48 nok8,34 nok0,54 nok
Sum i nok5,97 nok11,12 nok0,72 nok

Som tabellen viser er det store forskjeller i energikostnader avhengig av hvor i Norge du befinner deg.

Energikostnader, innkjøp av ingredienser og næringsinnhold

Når jeg sammenligner priser mellom hjemmelaget og ferdigkjøpt tørket turmat, er det interessant (og fra et økonomisk perspektiv viktig) å se på et helhetlig bilde. Faktorer som kostnader forbundet med innkjøp av matvarer og forbruk av strøm er meget relevante, men det er også viktig å se på skjulte faktorer som næringsinnhold. Prisforskjellen mellom hjemmelaget og kjøpt turmat er ikke så stor ved første øyekast hvis du bor i et område med de dyreste strømprisene. Ser du derimot nærmere på pakningen kommer det fort frem at det er en vesentlig forskjell i næringsinnhold: 

Pasta Bolognese

Under middagsretter finner du oppskriften til pasta Bolognese. I denne oppskriften har jeg brukt mange ferske grønnsaker og karbonadedeig (maks 5% fett). Totalkostnad for ingrediensene er 44,82 (innkjøp juli 2022) og energikostnader er på 0,72 nok (Molde- området). Når både pris og næringsinnhold til denne matretten sammenlignes med turmat kjøpt i butikken, observeres en betydelig forskjell i næringsinnhold, og således en forskjell i pris per rett.

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Hjemmelaget4263,68,69,5522,545,54
Turmat kjøpt i butikken15655,22252599,00
Tikka Massala

Jeg har også sammenlignet hjemmelaget tikka massala med tikka massala kjøpt i butikken. Selv om ingrediensene er forskjellige (min versjon er vegansk), inneholder min versjon flere proteiner og mer enn 3 ganger så mye fiber. Prisen til ingrediensene for hjemmelaget tikka massala er 35,60 og energikostnader er på 0,72 nok (Molde området). Ingrediensene ble kjøpt inn juli 2022.

ProteinKarb.FiberFettKal.Pris (nok)
Hjemmelaget20,381,714,513,955236,32
Turmat kjøpt i butikken19744,32357999,00

Lønner det seg å tørke turmaten selv?

Pasta BologneseTikka Massala
Turmat kjøpt i butikken99,00 nok99,00 nok
Pris Molde området45,54 nok36,32 nok
Pris Oslo området50,79 nok41,57 nok
Pris Kristiansand området55,94 nok46,72 nok

Hvis økonomien er den største motivasjonsfaktoren for å tørke turmat, er den økonomiske gevinsten kanskje for lite hvis du bor et sted i sør-Norge med høye strømpriser. Da må du ta en vurdering om det er verdt å tørke mat. For de som bor i Midt- og Nord-Norge har tørking av turmat en tydelig økonomisk fordel. Ser du på hele bildet og gir det glede å lage tørket turmat, da er det absolutt lønnsomt uansett hvor du befinner deg i Norge.

Om det lønner seg å lage tørket turmat er individuelt og opp til den enkeltes situasjon. Personlig er jeg veldig glad i å lage mat, og tørking av egen turmat har derfor store fordeler. Jeg har kontroll over næringsinnhold, tilsetningsstoffer og jeg kan lage akkurat de matrettene jeg liker best. Det gir også en utrolig god følelse å kunne nyte hjemmelaget turmat når jeg er på tur. Har du en matintoleranse kan du tilpasse maten til dine behov.

For meg som bor i Molde området lønner det seg i tillegg også økonomisk. Om strømprisene skulle stige like kraftig som i Snø-Norge, kommer jeg fortsatt til å tørke min egen turmat. For meg er nytten så uendelig mye større en kostnadene!

Kilder

 • Nettleie Oslo: Elvia
 • Nettleie Kristiansand: Agder energi
 • Nettleie Molde: Elinett  
 • Strømpris i dag: Fjordkraft
 • Pris ingrediensene hjemmelaget turmat: Kiwi, Coop, Rema, Bunnpris
 • Næringsinnhold ferske grønnsaker: www.bama.no
 • Næringsinnhold øvrige produkter: fra etikett til produktene

Nyttige lenker