Tarløysa i Åfarnes

Tarløysa i Åfarnes er en kort og flott skitur med fantastisk utsikt. Jeg har vært på mange toppturer i Romsdalen, men det er få turer som kan måle seg med den eksotiske opplevelse du får på Tarløysa. Når du kjører ned fra toppen til parkeringsplassen, nyter du hele veien utsikt over Romsdalsfjorden, Romsdalsfjellene og byen Molde. Det er et ubeskrivelig syn når snødekte fjell og hav møtes.

Fakta om turen

  • Høyde: 1086 moh
  • Stigning: 680 høydemeter
  • Bratthet: 25 grader
  • Lengde: omtrent 3 km en vei
  • NB: pass på skavlene på ryggen mot toppen!

Tarløysa er vestvendt og en kort og enkel tur som gjør at turen er populær å ta etter arbeid om våren når kveldene er lyse. Vi tok turen etter arbeid den 19. april og det var strålende vær, 18 varmegrader i byen og omtrent vindstille. Jeg hadde forventet at det skulle ble slushføre men slik var det ikke. Skiføret var fortsatt overraskende hardt, og jeg var glad for at vi tok turen så sent på dagen. Snøen på ryggen mot toppen hadde tinet akkurat nok for å ha god feste på.

Middag på toppen av Tarløysa

Vi tok med oss hjemmelaget tørket turmat. Vi kokte opp vann på parkeringsplassen og blandet det kokte vannet med hjemmelaget tørket turmat i en termokopp før vi startet skituren. Da vi kom på toppen var maten ferdig rehydrert og klar til å spise. I dag sto Pasta med hvite bønner og grønnsaker på menyen, og vi piffet opp middagen med medbrakt fersk basilikum og parmesan ost. Det smakte deilig!

Vi satt lenge på toppen og nytet den gode middagen vi tok med oss mens vi så over fjellene og Romsdalsfjorden. Flere skiløpere kom og gikk, det var rett og slett en fin og koselig tur, nedkjøringen var lett og morsom.

Praktisk info om turen til Tarløysa i Åfarnes

En god turbeksrivelse, hvordan du kommer deg på startpunktet og informasjon om parkeringsmuligheter finner du på:

  • Morotur
  • Beste turinfo finner du i boken til Halvor Hagen ´Toppturer i Romsdalen´, som kan kjøpes hos de fleste bokhandlerer eller bestilles hos friflyt
  • Varsom.no: snøskredvarsling

Sikkerhet og eget ansvar

På denne websiden håper jeg å inspirere andre til å gå på topptur. Alle som skal legge ut på tur, har selv ansvar for planlegging, veivalg, skreddvurdering og sikkerhet. Det er viktig å se på kart, følger med værmeldinger, studere skredvarsling på varsom.no og ta gode veivalg underveis.